Els principals canvis pactats en la llei d'amnistia pel PSOE, Junts i ERC

El nou text adapta els delictes que no entren en el perdó a la legislació europea: són les conductes més greus de terrorisme i els delictes de corrupció si hi ha enriquiment personal

La diputada de Junts Míriam Nogueras (centre) arriba al Congrés (arxiu)
La diputada de Junts Míriam Nogueras (centre) arriba al Congrés (arxiu) / Fernando Sánchez (Europa Press)

El nou text que ha acordat el PSOE amb Junts i Esquerra Republicana (ERC) per a sustentar definitivament la proposta de llei d'amnistia a tots els encausats del procés acota els delictes que no quedaran coberts per la mesura de gràcia sobre la base de la legislació europea i internacional. Això vol dir que quedaran fora de la mesura de gràcia les conductes més greus o traïció i els delictes de corrupció si hi ha enriquiment personal.

A petició de la formació que lidera Carles Puigdemont, s'amplia també dos mesos l'àmbit temporal de l'amnistia, que anirà de l'1 de novembre de 2011 al 13 de novembre de 2023. A continuació enumerem els principals canvis introduïts en les esmenes transaccionals que han pactat els socialistes i els partits catalans i que s'arrepleguen en el dictamen avalat aquest dijous per la comissió de justícia. Ara, el text ara haurà d'abordar-se en el ple del Congrés la setmana que ve per a continuar la tramitació parlamentària.

Terrorisme

En el cas del terrorisme, s'esborren les referències al Codi Penal espanyol i s'especifica que queden fora de l'amnistia "els actes que per la seua finalitat puguen ser qualificats de terrorisme", segons la directiva europea de 2017, i que, al seu torn, hagen causat "de manera intencionada greus violacions de drets humans". En particular, s'exclouen les conductes regulades en els articles 2 i 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, relatius al dret a la vida i la prohibició de la tortura, i en el dret internacional humanitari.

La traïció

Respecte als delictes de traïció i contra la pau o la independència de l'Estat i aquells relatius a la defensa nacional recollits en el Codi Penal, es concreta que quedaran fora del perdó només quan s'haja produït "tant una amenaça efectiva i real com un ús efectiu de la força en contra de la integritat territorial o la independència política d'Espanya". Es remeten en aquest cas als termes establits en la Carta de Nacions Unides i en la resolució 2625 aprovada per l'Assemblea General en 1970.

Les tortures

Tampoc podran beneficiar-se de la mesura de gràcia els actes tipificats com a delictes de tortures o de tractes inhumans o degradants d'acord amb el Conveni Europeu de Drets Humans. Sí que es cobriran, però, quan "no superen un llindar mínim de gravetat", perquè no resulten "idonis" per a humiliar o degradar una persona, danyar la seua dignitat o "provocar por, angoixa o inferioritat d'una forma capaç de fer fallida en la seua resistència moral i física".

La malversació

El text delimita l'amnistia del delicte de malversació, que podrà aplicar-se "únicament" quan siga dirigit a finançar, sufragar o facilitar el procés de Catalunya i "sempre que no haja existit propòsit d'enriquiment". I concreta que no es considerarà enriquiment l'ús de fons públics per al procés quan, "independentment de l'adequació a l'ordenament jurídic", no haja tingut el propòsit d'obtindre un benefici personal de caràcter patrimonial".

Les multes

La llei deixa clar que no hi haurà indemnitzacions i que tampoc es reintegraran multes ja abonades, encara que amb l'última modificació s'obri la porta a retornar aquelles que s'imposaren en aplicació de la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa. Això es podrà fer llevat que es tracte d'infraccions molt greus i sempre que l'administració que va fixar la sanció estime que concorren "criteris de proporcionalitat" per a fer-ho.

També et pot interessar

stats