Els lletrats del Senat sostenen que la llei d’amnistia és inconstitucional

La secretaria general de la cambra alta considera que la norma és “una reforma encoberta de la Constitució"

Imatge d'arxiu del ple del Senat
Imatge d'arxiu del ple del Senat / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de març 2024 - 21:24 Actualitzat: 18 de març 2024 - 22:22

Els lletrats del Senat han conclòs que la proposició de llei d'amnistia és inconstitucional en un informe que qualifica durament aquesta norma, a la qual denomina "reforma encoberta de la Constitució". Tot i això, la mesa de la cambra alta, amb majoria del Partit Popular, decidirà tramitar-la malgrat la insistència de Vox.

Segons el text de l'informe, la secretaria general, encapçalada per la nova lletrada major del Senat, Sieria Mucientes, exposa els diferents motius pels quals considera que és inconstitucional aquesta norma. "La proposició de llei incorreria en motius d'inconstitucionalitat perquè vulnera diversos principis, valors i drets fonamentals que es contenen en la Constitució", resa un dels paràgrafs de l'informe dels lletrats.

Així mateix, el text assenyala que "els vicis d'inconstitucionalitat no podrien depurar-se en aquesta fase ni en cap altra, perquè suposa una invasió del contingut essencial de diversos drets fonamentals i de la separació de poders, que són les dues notes característiques del concepte de Constitució".

Els lletrats proposen que la llei la tramite una comissió conjunta de 32 senadors

Així mateix, els lletrats del Senat han recomanat que la tramitació de la llei d’amnistia la duga a terme una comissió conjunta de 32 senadors, integrada per membres de dues comissions ja establides: la constitucional i la de justícia. També recomanen que la comissió conjunta estiga integrada per dèsset senadors del PP, nou del PSOE, dos del grup d'ERC i Bildu, i un de cadascun dels altres quatre grups.

D’altra banda, la comissió general de les comunitats autònomes del Senat també atendrà qüestions relatives a la llei d'amnistia, pel que respecta al seu contingut autonòmic, i aquest dimecres 20 de març té prevista una reunió per a designar una ponència per a abordar-ho. 

També et pot interessar

stats