El PP governarà la Diputació de València

Vicente Mompó anuncia que oferirà a Ens Uneix formar part del nou govern de la Diputació i el partit de Jorge Rodríguez mostra disposició a acceptar-hi

El nou president de la Diputació de València, Vicent Mompó, promet el càrrec / À Punt NTC
À Punt NTC
María José Villalba @apuntnoticies
14 de juliol 2023 - 13:16 Actualitzat: 14 de juliol 2023 - 21:49

La Diputació de València estarà governada pel Partit Popular. El govern de l’ens provincial s’ha decantat finalment cap a la dreta. Ha calgut una segona votació per a saber qui presidia la institució. En una primera votació, el candidat popular, Vicent Mompó, ha rebut quinze vots, i el candidat socialista, Carlos Bielsa, també una quinzena, mentre que la diputada d’Ens Uneix, Natàlia Enguix ha obtingut un vot.

La de València és la tercera corporació provincial que aconsegueix el PP, institucions que suma al govern autonòmic, que presidirà el popular Carlos Mazón després de l’acord tancat amb Vox.

La incògnita per a saber cap on es decantava el govern de la Diputació de València s’ha mantingut fins a l’últim minut. Totes les parts havien anunciat la seua intenció de vot, de manera que, tret de sorpreses d’última hora, feien augurar un empat. Així ha sigut en la primera votació.

En la segona, en què, segons la normativa, en cas d’empat es proclama el grup majoritari, de nou s’ha repetit l’empat (15 vots per a Mompó i 15 per a Bielsa, i un únic vot d’Enguix) i, com que el PP era la força que més vots va reunir en els comicis del 28 de maig, la normativa ha catapultat el candidat popular fins a la presidència de la corporació.

Tenia la clau Ens Uneix, formació que lidera l’exsocialista i actual alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, que havia avançat minuts abans del ple de constitució de la corporació provincial que la diputada d’aquest partit anava a mantindre la postura anunciada per Ens Uneix, és a dir, la de no donar suport a cap dels dos blocs, ni d’esquerres ni de dretes, i optar per votar-se a si mateix.

Les negociacions que ha mantingut Ens Uneix en les últimes setmanes amb els representants dels dos blocs han sigut finalment infructuoses. Una de les últimes ofertes d'Ens Uneix, que transcendia aquesta mateixa setmana, era l’exigència de presidir la Diputació de València. La formació de Jorge Rodríguez estava disposada a decantar cap a l’esquerra (PSPV i Compromís) el govern de l’ens provincial si la diputada d’Ens Uneix ocupava la presidència, una exigència a la qual no han accedit els socialistes. 

Des de l’esquerra, el PSPV ha intentat, fins a l’extrem, amb un seguit de declaracions, tancar “un acord de progrés” perquè PP i Vox no aconseguiren la direcció de la corporació. Però, al remat, Ens Uneix no ha accedit a donar el seu vot a esquerres i a dretes, fet que ha posat en la presidència de la Diputació de València al candidat del PP. 

No podem deixar en mans d'un PSPV dispers i amb lluites internes la responsabilitat de presidir la corporació provincial Ens Uneix

Després de la sessió per a escollir el candidat del PP com a president de la diputació, Ens Uneix ha justificat el seu vot –a la seua pròpia formació— assegurant que aquest partit no pot "deixar en mans d'un PSPV dispers i amb lluites internes la responsabilitat de presidir" la corporació provincial. En un comunicat, Ens Uneix lamenta que PSPV i Compromís hagen decidit, al seu judici, "no donar suport a un govern progressista en la Diputació, prioritzant així qüestions partidistes".

"No han donat suport a la candidatura de Natàlia Enguix, evitant que fora la segona presidenta de la Diputació", assenyalaven.

Tot i que el govern provincial ha recaigut finalment en la dreta, Ens Uneix assegura que "fins a última hora" han intentat arribar a un acord de progrés. "Però els obstacles constants del partit de Ximo Puig ho han impedit", assevera.

Compromís també s'ha mostrat molt crític. La portaveu de Compromís en la Diputació de València, Dolors Gimeno, ha retret a Ens Uneix i a la seua diputada, Natalia Enguix, que no donara suport a la formació d'un govern progressista en la corporació i que permetera amb el seu vot que el popular Vicente Mompó haja sigut investit. "Espere que la gent de la seua comarca li ho tire en cara cada dia", ha retret.

S’ha acabat això de donar diners publique a organitzacions que promouen una cultura i una llengua que no són la nostra Vicent Mompó (PP) - Nou president de la Diputació de València

El nou president de la Diputació de València, Vicent Mompó, en les primeres declaracions després de ser escollit, ha promés treballar des del seu càrrec per a “ofrenar noves glòries a València” i pels “senyals d'identitat” de la província, i no de “altres comunitats que no són la nostra”. Al seu parer, Ens Uneix ha donat “una lliçó d'honestedat i alta política" i una demostració que "la política es pot fer d'una altra manera”.

El també alcalde de Gavarda, qui s’ha referit a la diputació com una institució “vital, especialment per als pobles més xicotets”, ha promés estar al capdavant d’una “Diputació en positiu”. “S’ha acabat això de donar diners públics a organitzacions que promouen una cultura i una llengua que no són la nostra”, anunciava Mompó durant la seua intervenció.

Ja ens toca ofrenar noves glòries a València, ja ens toca el dret civil valencià, un finançament just i el corredor mediterrani, entre altres coses Vicent Mompó - Nou president de la Diputació de València

“Em preocuparé especialment per la nostra cultura i els senyals d'identitat, sobretot per la nostra llengua, el valencià, i la nostra agricultura, que ens fa sentir-nos orgullosos per la seua altíssima qualitat”, ha subratllat Mompó.

En la bateria de propostes a desenvolupar, el nou president de la diputació ha apostat pel finançament just i també per les infraestructures pendents: “Ja ens toca ofrenar noves glòries a València, ja ens toca el dret civil valencià, un finançament just i el corredor mediterrani, entre altres coses”, han sigut algunes de les primeres paraules. 

El PP ofereix formar part del govern a Enguix, que s'hi mostra disposada.

Mompó oferirà a la diputada d’Ens Uneix, Natalia Enguix, entrar en el seu govern per a aconseguir un "executiu estable" i perquè "ningú més que ells s'ho mereix", segons ha anunciat en declaracions als mitjans després de la investidura. El president electe de la Diputació ha subratllat que parlarà amb "tots els grups" per a formar aquest govern, ja que el PP no té la majoria. "Parlarem amb tots els grups per a conformar un govern sòlid, que és el que necessita la Diputació, i sobretot, el que necessiten els nostres pobles".

Per la seua banda, Enguix ha assegurat que el seu partit està disposat a entrar en el govern de la corporació provincial presidit pel PP, encara que ha assegurat que “en cap cas” estarà en un govern de la Diputació de València que incloga Vox, ja que la seua presència continua sent "una línia roja".

"Estem oberts a tot el que ens puguen oferir", ha declarat després del ple, i ha remarcat que el seu partit "sempre" va estar disposat a entrar en l'executiu de la Diputació "governe qui governe" i així ho van traslladar en les negociacions amb PP, PSPV i Compromís.

Preguntada per si Vox ja no serà una línia roja, ha remarcat que "això ho ha de parlar el PP amb Vox". Afirma que per al seu partit és molt important estar en aquest govern, perquè s’ho mereixen i poden aportar moltíssim en el que té a veure amb els pobles, amb la cooperació municipal o amb la igualtat d'oportunitats entre homes i dones. També ha destacat que ella "personalment tota la vida" s'ha dedicat a treballar per la igualtat i contra la violència cap a les dones.

També et pot interessar

stats