Ens Uneix exigeix presidir la Diputació de València perquè l'esquerra mantinga el govern: "És l'única possibilitat"

El partit de Jorge Rodríguez acusa la cúpula socialista de no ser "fiable" i demana al PSPV i Compromís que voten la seua diputada en el ple de constitució

Jorge Rodríguez i Natalia Enguix en una compareixença davant els mitjans (arxiu)
Jorge Rodríguez i Natalia Enguix en una compareixença davant dels mitjans (arxiu) / Europa Press

Ens Uneix, el partit liderat per l'alcalde d'Ontinyent, l'exsocialista Jorge Rodríguez, ha demanat al PSPV i Compromís que voten la seua diputada Natalia Enguix com a presidenta, en el ple d'inici de la legislatura fixat per a aquest divendres. Un escenari que han presentat com l'"única possibilitat" de configurar un govern progressista en la corporació provincial, en vista de l'aliança de les dretes representades per PP i Vox. Els resultats de les eleccions municipals del 28M situaren el partit comarcal de Rodríguez com a l'element clau per a la formació de govern, ja que els blocs PSPV-Compromís i PP-Vox estan empatats amb quinze escons cadascun.

Les negociacions s'han allargat durant setmanes i Ens Uneix ha decidit que no es decanta per cap de les dues opcions majoritàries per a presidir la Diputació de València. Ni populars, ni socialistes, que són els que han governat la institució els últims quatre anys junt amb Compromís.

Jorge Rodríguez, que també va presidir la corporació provincial amb el PSPV, va fundar Ens Uneix quan l'expulsaren del seu partit arran de la detenció pel cas Alqueria. La causa judicial ha acabat amb absolució per a ell i els altres tretze processats de tots els delictes de què l'acusaven per diverses contractacions d'alts càrrecs afins al PSPV i Compromís en l'empresa pública Divalterra, antiga Imelsa.

El nou partit de l'exsocialista, que opera en l'àmbit comarcal, s'enroca i acusa ara "el PSPV de Ximo Puig" de no ser "un partit fiable". Ha avançat que, si no voten la diputada Enguix, tindran "mans lliures per a acordar un govern estable amb les forces polítiques que vulguen que la Diputació siga un dic de contenció per a detindre els extremismes". Segons han informat Efe fonts d'Ens Uneix, aquest posicionament és el que mantenen ara com ara per a configurar "un govern progressista que aïlle l'extrema dreta". La corporació es constitueix aquest divendres 14 de juliol.

Les mateixes fonts han explicat que el candidat del PSPV a presidir l'ens provincial, Carlos Fernández Bielsa, "no té un suport clar i decidit de la direcció del partit i, per tant, no disposarà de l'autonomia i la independència que necessita la persona que presidisca la Diputació". "Les últimes manifestacions dels dirigents socialistes principals es limiten a donar un suport obvi a Bielsa, però en cap moment manifesten que el candidat socialista tindrà les mans lliures i que no estarà tutelat des de la direcció de partit", afigen.

Per a Ens Uneix, "amb l'actual direcció de Ximo Puig al capdavant, el PSPV no és un partit fiable per a conduir la Diputació de València. Per tant, en el moment en què el PSPV torna a ser per a nosaltres un partit fiable no tindrem cap inconvenient a reconsiderar aquesta postura i propiciar els canvis pertinents". La tensió en les negociacions i la pressió perquè l'esquerra retinga el control en l'única de les tres institucions provincials que pot arrapar a la dreta després del 28M és màxima quan queden sols dos dies perquè es constituïsca. Si les posicions no s'acosten, governarà el Partit Popular perquè té més diputats.

També et pot interessar

stats