El PP conclou que tots els partits que ha investigat tenen comptes anòmals

El Grup Popular vol enviar a la fiscalia les declaracions d'Iglesias, Narbona i Cuadrado per haver "faltat a la veritat" en les seues compareixences.

Els senadors Luis Aznar i Esther Múñoz, en una imatge d'arxiu
Els senadors Luis Aznar i Esther Múñoz, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Partit Popular ha conclòs que "tots" els partits investigats des del Senat en l'últim any i mig "presenten irregularitats en els seus comptes", amb un nexe comú que consisteix a intentar "escapar dels controls de finançament".

El Grup Popular mostra especial duresa contra els socialistes en les seues conclusions sobre la labor de la Comissió d'Investigació sobre el Finançament dels Partits Polítics, un document de 155 pàgines que serà aprovat aquest dijous per aquest òrgan parlamentari des del qual el PP ha indagat en els comptes de les altres formacions polítiques.

Així, acusa el PSOE de "definir estructures clientelistes que impedisquen l'alternança política, procurar la connivència dels seus responsables públics en diferents governs en profit del partit i els seus dirigents, o articular la complicitat amb determinades empreses per a finançar les seues campanyes electorals al marge de la llei". A partir de les anomalies detectades en cada partit, el PP proposa catorze recomanacions que comprenen des de la regulació del "micromecenatge" i les donacions fins a l'ampliació dels terminis de prescripció dels delictes de finançament il·legal. També, l'enduriment de les mesures contra les formacions que no han obtingut l'aprovació de la seua comptabilitat per part del Tribunal de Comptes.

Neguen la veracitat de les declaracions d'Iglesias, Narbona i Cuadrado

El PP vol enviar a la fiscalia les declaracions del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i de la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, davant la comissió sobre el finançament de partits, en entendre que els dos haurien "faltat a la veritat" en les seues compareixences. El mateix es planteja per al secretari de finances de Ciutadans, Carlos Cuadrado.

En concret, posa en dubte les paraules d'Iglesias quan va afirmar que no havia treballat mai per al règim de Veneçuela, i les de Cristina Narbona en assenyalar que no va trobar "cap problema en els contractes d'Acuamed" quan va ser ministra de Medi Ambient. En el cas de les declaracions del secretari de Ciutadans, neguen que en el moment de la seua compareixença no tenia cap procés judicial obert.

El PP tancarà aquest dijous, en acabar la legislatura, aquesta comissió d'investigació que va crear l'abril de 2017 al Senat després de constituir-ne el Congrés una altra dedicada exclusivament als comptes dels populars. El grup ha treballat en solitari, ja que la resta de formacions van decidir mantindre-s'hi al marge com a protesta.

També et pot interessar

stats