El PP assenyala Puig per Assut i el repta a destapar qui era el cap de la trama

Un informe de l'UCO apunta l'exsíndic del PSPV Manolo Mata (actual advocat del principal empresari implicat en la trama, Jaime Febrer) com a presumpte mediador entre el partit i les empreses que suposadament pagaren despeses electorals el 2007 i 2008

Maria Teresa Fernandez de la Vega en un acte

El Partit Popular apunta al president de la Generalitat, Ximo Puig, en la trama Assut, després de les últimes revelacions del cas derivades l'alçament d'una de les parts secretes del sumari. El líder dels populars valencians, Carlos Mazón, ha exigit Puig que diga qui és el cap de la trama, i arriba a especular amb la possibilitat que eixa funció l'exercira el mateix president de la Generalitat.

La nova peça coneguda aquest dimecres ha desvelat un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil que apunta a la possibilitat que empreses vinculades al constructor Jaime Febrer pagaren part de les despeses de publicitat de les campanyes electorals de Carmen Alborch (2007) i M. Teresa Fernández de la Vega (2008) com a pagament a adjudicacions públiques.

Assut és el cas PSPV i porta camí de convertir-se en el cas Puig Carlos Mazón - PPCV

En la part de la investigació revelada ara, la peça número set, s'adjunten els estrets de converses de WhatsApp de 2016 sobre presumptes negociacions per a adjudicar licitacions públiques entre el president de FACSA (Foment Agrícola Castellonenc S.A.) Enrique Gimeno i el llavors tresorer del PSPV-PSOE Pepe Cataluña. En un dels missatges, el primer diu que el seu contacte és Manolo Mata i en un altre, l'exresponsable de les finances dels socialistes li comunica a l'empresari que "el cap" està al corrent de la maniobra. "Quin altre cap podria haver-hi per damunt del secretari general?" preguntava aquest dimecres Mazón. Cal recordar que Mata va renunciar als seus càrrecs de síndic i vicesecretari dels socialistes valencians al maig, per a exercir la defensa de Febrer, el principal implicat en la trama. Per tot això, el líder dels populars ha demanat una comissió d'investigació i considera que Assut ja pot declarar-se "com el cas PSPV i porta camí de convertir-se en el cas Puig".

A partir d'aquestes acusacions, Puig ha negat la similitud amb l'operativa corrupta que les empreses del cas Gürtel van practicar amb diversos governs del PP i ha insistit que "la gran diferència és que en aquell moment en la Comunitat Valenciana governaven els populars".

A una pregunta sobre aquest assumpte després d'assistir a la presentació d'un llibre sobre Manuel Broseta, el cap del Consell ha assegurat que "es parla de campanyes de fa més de quinze anys (...) Jo respecte sempre la justícia, les investigacions, la presumpció d'innocència i l'estat de dret (...) No sé si algú del PSOE en algun moment ha pres alguna decisió errònia. Si ho ha fet, haurà de tindre les seues conseqüències, però és evident que qui governava era el PP", ha agregat.

També s'ha pronunciat el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz, que ha promés que el partit serà "immisericorde i exemplar amb la corrupció" encara que ha reconegut que serà difícil obrir una "investigació documental" interna per uns fets que van passar fa 15 anys. Ha advertit que "aparéixer en un informe no et fa culpable absolutament res ni estar investigat" i s'ha mostrat confiat en el fet que la investigació no esguite cap membre de l'actual equip del partit.

"La gran diferència és que en aquell moment en la Comunitat Valenciana governaven els populars" Ximo Puig - President de la Generalitat

Muñoz ha contraatacat les acusacions de Mazón recordant la imputació de l'entorn familiar de l'exalcaldessa de l'Ajuntament de València amb el PP, Rita Barberà, i de l'exvicealcalde Alfonso Grau en la primera fase de la trama i destacant la investigació que ha obert Antifrau contra el líder dels populars arran una subvenció per a pagar el seu sou en la cambra de comerç d'Alacant.

La portaveu del grup municipal socialista a l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha intentat marcar distàncies entre la gestió del cas pel PSOE i el PP, advertint que els socialistes han destituït els càrrecs vinculats mentre els populars mantenen al diputat Jorge Bellver a les Corts.

Crítiques, també des del Botànic

Però al PSPV també li han plogut crítiques dels socis de Botànic. El diputat d'Unides Podem Ferran Martínez ha instat els socialistes a "fer autocrítica", apostar per la "regeneració interna" i "depurar les responsabilitats", ja que en la seua opinió, Assut evidencia que els corruptors en l'etapa del PP també compraren el "silenci" del principal partit de l'oposició.

Sembla que els corruptors en l'etapa del PP també compraren el silenci del principal partit de l'oposició Ferran Martínez - Unides Podem

Des de Compromís, Carlos Esteve ha defés que el patrimoni polític del partit en la lluita contra la corrupció, "vinga d'on vinga" una actitud que assegura que continuarà activa, "siga qui siga el nom" de la persona implicada. No obstant això, ha diferenciat entre "l'ecosistema corrupte que es vivia amb el PP" de la possible participació de persones concretes en trames corruptes, en referència a les imputacions, presents i futures, de persones en l'òrbita del PSPV.

L'oposició a les Corts ha reaccionat també amb dures acusacions. María José Català (PP) ha demanat els socialistes "donar la cara, de la mateixa manera que abans ho demanaven a altres". Ruth Merino, de Ciutadans, ha lamentat la "hipocresia del bipartidisme" per llançar-se casos de corrupció a la cara i ha instat "lluitar per a regenerar les institucions". I Llanos Massó (Vox) ha assegurat no estar gens sorpresa, perquè a parer seu, el PSOE és el partit "més corrupte d'Espanya".

També et pot interessar

stats