La policia deté en sis mesos 26 fugitius per agressions sexuals greus

La meitat han sigut detinguts gràcies a la col·laboració policial internacional amb huit països estrangers

Cotxe de la Policia Nacional en una imatge d'arxiu
Cotxe de la Policia Nacional en una imatge d'arxiu / Policia Nacional

La Policia Nacional ha detingut en sis mesos, en l'àmbit de l'Operació Violeta, 26 fugitius de diferents nacionalitats buscats per agressions sexuals greus a dones i xiquetes, la meitat d'ells localitzats a Espanya i la resta per huit països més. Es tracta de pròfugs buscats per violacions, abusos sexuals, pederàstia o tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual.

La policia ha fet balanç de les investigacions contra els depredadors sexuals en el marc de la xarxa Enfast (European Network of Fugitive Search Teams) coincidint amb la commemoració aquest 25 de novembre del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

Entre maig i novembre de 2022 han sigut localitzats i detinguts un total de 26 fugitius, la meitat al nostre país i l'altra meitat gràcies a la col·laboració policial internacional en huit països més: Colòmbia, el Perú, l'Uruguai, Paraguai, els Països Baixos, el Regne Unit, Romania i Alemanya.

Campanya "Els més buscats"

Un dels arrestats més difícils de localitzar va ser Diego Dario González Ghersi, de la detenció del qual es va informar el mes d'agost passat. Es tracta d'un individu inclòs en la campanya d'"Els més buscats" i que va recórrer a un gran canvi físic per a impedir ser identificat.

A més de deixar-se barba i cabells llargs, utilitzava lents de contacte de colors, plantilles per a augmentar l'altura i nous tatuatges per a tapar els que ja tenia. Li constava una orde d'ingrés a la presó per abusos sexuals sobre la seua filla de cinc anys i va ser detingut a Sant Joan d'Alacant.

En una investigació conjunta amb les autoritats policials de l'Equador (OCN-Quito) i Colòmbia (OCN-Bogotà), va ser arrestada també en una altra operació una fugitiva inclosa en la llista dels més buscats, Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez, en aquest cas reclamada per les autoritats espanyoles, entre altres fets, per un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual.

Altres fugitius, segons ha recordat la policia, a més de canviar l'aspecte físic han arribat a canviar l'estil de vida per complet, com un dels arrestats que va utilitzar el document d'identitat del seu germà i es dedicava a viatjar per tot Espanya amb una furgoneta en la qual pernoctava per a evitar que el localitzaren.

Entre els detinguts per haver comés fets violents a Espanya destaca l'arrest als Països Baixos d'un fugitiu buscat per una agressió sexual que va cometre l'any 2008 contra una jove en la localitat de Fuenmayor a La Rioja.

Un altre dels arrestos més destacables va ser la detenció de dos germans que s'ocultaven en una zona marginal de difícil localització a Romania, on es refugiaven després d'haver agredit sexualment a Cadis una menor familiar seua, de la qual la olicia va informar el passat 22 de novembre.

Telefona al 016

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual que el correu 016-online@igualdad.gob.es; també es para atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600000016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10.

En una situació d'emergència, es pot telefonar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062), i en cas de no poder cridar es pot recórrer a l'aplicació Alertcops, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la policia amb geolocalització.

També et pot interessar

stats