El pla Zero estalviarà 6,9 milions en energia en 114 escoles de la Comunitat Valenciana

El programa contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques en centres educatius de 71 municipis

Sostre d'un institut amb plaques solars
Sostre d'un institut amb plaques solars / À Punt

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i la d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han presentat el programa Zero: energia de proximitat, que estalviarà 6,9 milions d'euros en energia en 114 centres educatius valencians.

Aquest programa contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques en centres educatius de 71 municipis de la Comunitat Valenciana per a aconseguir l'autosuficiència elèctrica mitjançant energia solar i proveir amb l'excedent energètic les cases i els locals que estan prop del centre.

Per a obtindre aquests objectius, la Generalitat ha anunciat una inversió de quasi 14,5 milions d'euros que, segons ha assegurat Raquel Tamarit, es recuperarà en poc de temps.

"Invertirem catorze milions, però en una primera fase, estalviarem quasi set milions d'euros en energia, per tant, la inversió en dos anys estarà recuperada", ha afirmat la consellera.

Segons ha informat Tamarit, a la tardor es publicarà la licitació del programa perquè en el primer trimestre del 2023 ja tinga adjudicatari. Per al segon trimestre de 2023 es pretén que s'inicien les obres d'instal·lació de les plaques fotovoltaiques.

En aquesta primera fase del projecte, a més d'estalviar quasi set milions d'euros a l'any, els 114 instituts deixaran d'emetre unes 9.000 tones de diòxid de carboni (CO₂) a l'any.

El nombre de centres que formaran part del programa són 17 instituts de Castelló, 40 d'Alacant i 57 de València, inclòs l'IES Serpis de València, que ha sigut l'elegit perquè les conselleres presentaren el programa.

La consellera d'Emergència Climàtica, Mireia Mollà, ha assegurat que amb aquest programa es podran generar 120 kWp, més del doble del que es necessita en un centre educatiu, uns 50 kWp de mitjana. Per tant, els 70 kWp restants es distribuiran en les llars de les cases que estiguen en un radi de 500 metres sobre l'institut contenidor de les plaques fotovoltaiques.

Així i tot, Mollà ha afirmat que esperen que aquest radi es puga ampliar finalment a dos quilòmetres per part del ministeri corresponent.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha explicat que un kWp correspon al 50% de l'energia que consumeix una família a la seua casa anualment, per tant, es podrà reduir a la meitat el consum energètic de 70 famílies per institut que participen en el programa. En total, unes 8.000 famílies de la Comunitat Valenciana, moltes de les quals "en una situació de vulnerabilitat", ha afirmat Mollà.

Tamarit ha anunciat que es realitzarà una segona fase, en la qual s'ampliarà a 360 el nombre d'instituts públics de la Comunitat que instal·laran les plaques fotovoltaiques per a aconseguir la seua autosuficiència elèctrica.

"En la segona fase passarem d'estalviar 6,9 milions d'euros anuals per a arribar als 22 milions". A més, el nombre de tones de CO₂ que es deixaran d'emetre passarà de 9.000 a 58.000 tones anuals, segons ha explicat la consellera.

A més, Mollà ha explicat que en aquesta segona fase seran 18.000 famílies valencianes les que veuran reduït el seu consum energètic a la meitat gràcies al programa Zero: energia de proximitat.

La idea principal és que els instituts siguen una xarxa descentralitzada d'energia renovable no sols per a ells mateixos, sinó també per als edificis pròxims a ells, com ha explicat Tamarit.

"És una manera de convertir els instituts en grans generadors d'energia renovable, a més, els centres educatius passaran a ser el cor de la distribució d'aquesta mena d'energia", ha conclòs la consellera Mireia Mollà.

També et pot interessar

stats