Pilar Bernabé: "Estem treballant per a corregir la descompensació d'Alacant en els pressupostos. Hi ha marge de millora"

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana dona per descomptat que hi haurà un "reajustament" en favor d'Alacant durant la tramitació parlamentària dels pressupostos

La delegada del govern espanyol Pilar Bernabé / À Punt NTC

El govern espanyol assumeix que s'ha produït una "descompensació" en el projecte de pressupostos generals per a la província d'Alacant, que és la pitjor parada de tot l'Estat, i treballa amb la Generalitat per a buscar "totes les fórmules possibles" per a resoldre-la. Ho ha assegurat en Les notícies del matí la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé: "A Alacant poden estar tranquils que la Generalitat i el govern espanyol estan treballant per a corregir aquesta descompensació, perquè hi ha capacitat", ha explicat, en relació amb la possibilitat d'una millora en la tramitació parlamentària. "Estic segura que hi haurà un reajustament", ha dit.

Bernabé ha recordat també que una primera mesura per a contrarestar el desequilibri que pateix Alacant és la inversió de 207 milions en infraestructures del paquet addicional de 300 que el govern espanyol ha signat amb la Generalitat i que el cap del Consell Ximo Puig va anunciar a Brussel·les aquest dilluns.

No obstant això, la delegada del govern espanyol defensa els pressupostos i assegura que hi ha més dotació per a Alacant de la que una primera lectura dels comptes públics indica. Ha detallat que un part de les inversions imputades a València —la gran beneficiada— correspon a obres que també afecten Alacant, fins i tot de manera majoritària, com la connexió ferroviària Xàtiva-Alcoi.

Estic segura que hi haurà un reajustament [en favor d'Alacant] durant la tramitació parlamentària dels pressupostos

Bernabé ha demanat "contextualitzar la inversió" de l'Estat a la Comunitat Valenciana "per totes les vies", no només els pressupostos, que segons la delegada arriba a 13.000 milions enguany, sumant els 56 dels fons de compensació territorial, als quals cal afegir els 3.000 que s'injecten a través dels fons Next Generation de la Unió Europea. "Podem afirmar que la Comunitat Valenciana està creixent en inversió per damunt de la resta de les autonomies", ha defensat Bernabé, que ha recordat que estrictament als pressupostos generals de l'Estat les inversions han crescut un 5%, per damunt del 3,4% que ho ha fet de mitjana per a les comunitats autònomes.

També ha recordat que sis de cada deu euros es destinen a despesa social, unes partides que el 2023 permetran apujar les pensions al nivell de l'IPC, oferir transport gratuït en rodalies i mitja distància, augmentar les beques o reduir la factura fiscal d'autònoms i pimes.

En clau política, Bernabé ha defensat que la gestió del govern espanyol durant la crisi "ha demostrat que en situacions complexes treballa per a no deixar ningú arrere". L'ha contraposada a la "política de retallades de drets" que el PP va aplicar en 2008 que, segons ha explicat, va tindre un fort impacte en els nivells d'ocupació, que han tardat onze anys a recuperar-se.

La Comunitat Valenciana està creixent en inversió per damunt de la resta de les autonomies

Per això ha suggerit que el PSOE té possibilitats de continuar a la Moncloa després de les pròximes eleccions. La delegada ha citat el CIS per a defendre que "els espanyols estan satisfets amb les polítiques de Pedro Sánchez" i ha criticat l'alternativa que representa el PP de Núñez Feijóo, que considera que "està a poc a poc donant a conéixer i demostrant la poca capacitat de diàleg, d'arribar a acords i la gran capacitat de fer partidisme a costa del benestar de la ciutadania".

Pel que fa a les salutacions feixistes i els insults contra polítics durant la processó del Nou d'Octubre, Bernabé s'ha negat a donar protagonisme a aquestes accions, que considera casos aïllats, perquè "quatre veus no representen el sentiment dels valencians". Sobre la condecoració policial a un dels participants d'aquestes multituds que escridassaren la comitiva de la senyera, el líder d'España 2000 José Luis Roberto, ha demanat deixar acabar la investigació interna, si bé ha insistit a desacreditar el guardó atorgat per la comissaria de Paterna i ha recordat que la decisió no es va comunicar a la Direcció General de la Policia.

També et pot interessar

stats