La Policia assegura que es depuraran responsabilitats per la condecoració al líder ultra d'España 2000

L'acte de la Policia Nacional de Paterna ha provocat reaccions de rebuig des de la Conselleria de Transparència, la delegació del govern a la Comunitat Valenciana i els partits del Botànic

El líder d'España 2000 José Luis Roberto (segon per la dreta) rep la placa commemorativa a la comissaria de Paterna
El líder d'España 2000, José Luis Roberto (segon per l'esquerra), rep la placa commemorativa a la comissaria de Paterna / @JLRoberto1953

La Policia Nacional ha obert diligències per la condecoració que la comissaria de Paterna va entregar aquest dimarts a José Luis Roberto, el líder de la formació d'extrema dreta España 2000. La distinció, amb motiu del dia del patró del cos, destaca la col·laboració de l'empresa de Roberto, Levantina de Seguridad, en la protecció de la urbanització de la Canyada.

La delegada del govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha afirmat que "no representa la voluntat de la Policia Nacional i la fa una comissaria de forma concreta i aïllada". Bernabé ha explicat que el reconeixement no ha passat per la Direcció General de la Policia i que d'ell no eren coneixedors ni els caps provincials ni autonòmic.

La condecoració ha quedat immortalitzada en una fotografia que José Luis Roberto ha penjat en el seu compte de Twitter. En ella apareix al costat de diversos comandaments policials, entre els quals hi ha José Manuel León, el cap de la comissaria de Paterna. L'alcalde de Paterna va participar al principi de l'acte, però no va ser testimoni del reconeixement, perquè va absentar-se per motius d'agenda segons apunta ElDiario.es, que va avançar la notícia. 

Des de la Direcció Superior de Policia de la Comunitat Valenciana han assegurat que es depuraran les responsabilitats en què haja incorregut per no seguir les conductes reglamentàries establides. "Els únics premis que reconeixem són les medalles al Mèrit Policial que s'han concedit des de la Direcció General de la Policia", han assenyalat. "Aquest reconeixement a la seguretat privada està fora de lloc i és extemporani, ja que aquests esments tenen oficialment un canal i una via reglamentària a través del Dia de la Seguretat Privada, on es reconeix el personal de seguretat privada que ha destacat durant l'any", han afegit.

Per la seua part, la consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, ha considerat "vergonyosa" aquesta condecoració i ha anunciat que utilitzaran "totes les vies institucionals" per a demanar explicacions.

La distinció també ha causat una allau les crítiques d'Unides Podem i Compromís. Abans de la reacció de Pilar Bernabé, el portaveu de la formació valencianista, Joan Baldoví, havia anunciat la petició d'explicacions per escrit al ministeri de Fernando Grande-Marlaska, a la delegació del govern i a la Direcció Superior a València. Baldoví ha relacionat Roberto amb "les trames més fosques de l'extrema dreta" i ha assenyalat que "va participar en actes violents, en un assetjament a una dona amb dos xiquets i està imputat per delictes d'islamofòbia, per delictes d'odi".

En un comunicat, EUPV assenyala que Roberto és “molt conegut al nostre país per instigar i protagonitzar una gran quantitat d'episodis violents" i assenyalen que aquest home "és un insult per a la democràcia”.

José Luis Roberto forma part de l'acusació –al costat de Vox i la plataforma Gobierna-te de Cristina Seguí– en el procediment judicial contra l'exvicepresidenta Mónica Oltra, dirigent de Compromís, pels abusos sexuals que va cometre el seu exmarit sobre una menor tutelada.

També et pot interessar

stats