El periodista parlamentari Miquel Alberola: "El rei Joan Carles és un actiu tòxic per a la Corona"

Sobre el pes valencià a la capital d'Espanya, destaca que la Comunitat Valenciana és molt difícil de veure des de Madrid: "Els valencians tenim un problema d'invisibilitat"

Miquel Alberola en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El rei Joan Carles I està aquest dimecres a Sanxenxo, a Pontevedra, per a participar en unes regates. Als 85 anys i exiliat als Emirats Àrabs, l'emèrit, ara caigut en desgràcia, manté intacta la passió per la vela i torna a Espanya malgrat que puga perjudicar el fill, el rei Felip VI. El periodista Miquel Alberola, que l'última etapa en El País va exercir com a corresponsal parlamentari i de la Casa del Rei, ha destacat en Les notícies del matí que "el rei Joan Carles és un actiu tòxic per a la Corona".

Miquel Alberola, que ha vingut a À Punt amb el seu llibre Cròniques de Madrid. Un periodista a la cort que edita l'editorial Drassana i que comença amb el pròleg de Manuel Vicent, ha explicat que cada volta que l'emèrit torna a Espanya "la premsa rememora perquè no està ací i és incòmode per la Zarzuela".

Cada volta que l'emèrit torna a Espanya, la premsa rememora perquè no està ací i és incòmode per la Zarzuela.

Així, ha recordat que la "mateixa Corona va haver de fer abdicar Joan Carles perquè la institució estava en risc pel seu comportament moral". "Es van encendre les llums roges, va abdicar i es va coronar el fill, Felip VI, i això que en aquell moment no se sabia tot el seu comportament darrere de la seua campechanía", ha dit.

En canvi, Felip VI, ha explicat Alberola, és molt diferent de son pare. "Felip és com sa mare, no és un borbó, és més alemany" i destaca per governar sent "molt fidel a la Constitució", encara que dins "d'una família desestructurada", per tots els assumptes del seu pare i germanes, segons la definició el periodista per a la família reial.

Sobre el futur de la monarquia, el periodista ha indicat que "el republicanisme a l'esquerra del PSOE és actiu, però és insuficient perquè la majoria per al canvi està en mà dels socialistes". Així, creu que hi haurà continuïtat amb la princesa Leonor. "Jo no puc predir el futur, però la monarquia continuarà amb la filla".

El llibre Cròniques de Madrid. Un periodista a la Cort va molt més enllà del que va ser la seua labor com a corresponsal a la Zarzuela i és una crònica en primera persona de les seues vivències polítiques com a periodista a Madrid.

No es veu la Comunitat Valenciana des de Madrid, potser es veu més de què està Compromís reivindicant, però els valencians tenim un problema d'invisibilitat.

Sobre el pes valencià a la capital d'Espanya, Alberola ha dit que "la Comunitat Valenciana és molt difícil de veure des de Madrid" i més, a partir de la majoria absoluta del PP amb Aznar, "on Madrid s'ha convertit en el principal hub d'Espanya".

Al seu juí, la pluralitat que tenia Espanya "s'està constrenyent a Madrid i les Castelles". "No es veu la Comunitat Valenciana, potser es veu més des que està Compromís reivindicant, però els valencians tenim un problema d'invisibilitat", ha destacat.

També et pot interessar

stats