El rei demana a les institucions que respecten la Constitució i alerta dels riscos per a la democràcia

Durant el tradicional discurs de Nadal, Felip VI ha fet una crida a la responsabilitat per a no erosionar la convivència

Discurs de Nadal del rei Felip VI / Casa Real

El rei Felip VI s'ha dirigit a les institucions en el discurs de Nadal d'aquest dissabte per a demanar-los que "responguen a l'interés general i exercisquen les seues funcions amb col·laboració lleial, respecten la Constitució i les lleis i siguen un exemple d'integritat i rectitud", en una clara al·lusió a la crispació política que s'està vivint en les últimes setmanes arran la decisió del Tribunal Constitucional de frenar la tramitació parlamentària de la reforma per a l'elecció dels seus magistrats, la derogació del delicte de sedició i la rebaixa de penes del de malversació.

"Necessitem enfortir les nostres institucions" perquè siguen "sòlides, protegisquen els ciutadans, atenguen les seues preocupacions, garantisquen els seus drets, i facen costat a les famílies i als joves en la superació de molts dels seus problemes quotidians", ha reclamat Felip VI.

En aquest sentit, el monarca ha alertat dels riscos als quals estan exposades les democràcies del món, incloent-hi Espanya. En concret, n'ha enumerat tres: la divisió, el deteriorament de la convivència i l'erosió de les institucions. "En aquests moments, tots hauríem de realitzar un exercici de responsabilitat i reflexionar de manera constructiva sobre les conseqüències que pot tindre ignorar aquests riscos per a la nostra unió, per a la nostra convivència i per a les nostres institucions”, ha advertit.

"Un país o una societat dividida o enfrontada no avança, no progressa ni resol bé els seus problemes, no genera confiança. La divisió fa més fràgils les democràcies; la unió, tot el contrari, les enforteix", ha alertat el cap d'Estat.

L'antídot per a Felip VI no és cap altre que la Constitució, "la referència en què els espanyols hem de seguir trobant la unió que ens assegura estabilitat, cohesió i progrés. I que ens garanteix una convivència, que és el nostre major patrimoni". Una convivència que exigeix, en paraules del rei, "avantposar la voluntat d'integrar al desig d'excloure".

Juntament amb el compromís amb la democràcia, el rei ha remarcat la importància del compromís amb Europa, que es veurà reforçat amb la presidència rotatòria que Espanya assumirà l'any que ve.

Felip VI també ha volgut enviar el seu record i afecte als refugiats ucraïnesos i ha subratllat que la guerra que Rússia va començar fa deu mesos “no només afecta Ucraïna, sinó que té una transcendència global”. En aquest sentit, el rei ha fet al·lusió a la seguretat i a com s'ha reforçat la defensa col·lectiva. 

El monarca també ha apel·lat a la confiança “en nosaltres mateixos, com a nació” per a superar la crisi econòmica derivada de la guerra. “Hi ha famílies que no poden afrontar aquesta situació d’una manera prolongada i necessiten el suport continu dels poders públics per a pal·liar-ne els efectes econòmics i socials” ha dit el rei, que ha insistit que “som un país que sempre ha sabut respondre, no sense dificultats ni sacrificis, a totes les adversitats, que no han sigut poques, en els últims anys”.

Durant els 11 minuts i 38 segons de missatge i, per tercer any consecutiu, Felip VI tampoc ha fet menció al seu pare, Joan Carles I, que va marxar als Emirats Àrabs Units el 2020 arran dels escàndols judicials pel seu suposat enriquiment il·lícit i les seues regularitzacions milionàries en Hisenda.

També et pot interessar

stats