La pèrdua de l'aforament d'Oltra retornarà la causa al jutjat d'instrucció

L'exvicepresidenta estava citada a declarar el 6 de juliol en el TSJ

La renúncia a l'aforament canvia la situació judicial de Mónica Oltra / À Punt NTC

La pèrdua de l'aforament de Mónica Oltra una vegada presente la renúncia a l'acta de diputada a les Corts farà que la causa en la qual està investigada, que actualment es troba en la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, passe al jutjat d'instrucció número 15 de València, que és l'òrgan judicial que va iniciar el procediment.

En la causa s'investiga un presumpte encobriment per part de càrrecs de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, mentre estava dirigida per Oltra, dels abusos sexuals que el seu exmarit va cometre sobre una menor tutelada per la Generalitat, un fet ocorregut entre els anys 2016 i 2017, quan la jove tenia 14 anys, i pels quals l'exparella, que era educador social, va ser condemnat a cinc anys de presó per l'Audiència Provincial. La sentència va ser ratificada pel TSJCV i està recorreguda en el Suprem.

Arran d'aquesta sentència, la menor va denunciar el maig del 2021 la situació en la qual s'havia trobat durant la tramitació de la causa, la qual cosa va donar lloc a un nou procediment que va recaure en el jutjat d'instrucció número 15 de València. La jove, en l'actualitat major d'edat, està representada en el procediment per José Luis Roberto, líder d'España 2000, i figura també com a acusació l'associació Governa-Et, presidida per la cofundadora de Vox i exintegrant de la formació, Cristina Seguí, que va presentar una querella que es va unir a l'anterior denúncia.

Segons han assenyalat fonts judicials, el procés que caldrà seguir a partir d'aquest moment és que la sala del TSJCV remetrà un ofici a les Corts per a preguntar si Oltra ha presentat formalment la renúncia a l'acta. Quan se certifique aquesta situació, l'alt tribunal perdrà la competència objectiva per a seguir el procediment, que tornarà al jutjat d'instrucció i quedarà, per tant, sense efecte la citació com investigada, que s'havia fixat per al 6 de juliol.

Indicis

El mes d'abril passat el jutjat d'instrucció número 15 de València va demanar al TSJCV la imputació de l'aleshores vicepresidenta i consellera d'Igualtat per aquest cas, en el qual figuren com investigats tretze alts càrrecs del departament: sis funcionaris, la directora, una psicòloga del centre d'acolliment de menors on van passar els fets, una directora general, una subdirectora general, un secretari territorial, una cap de servei i un tècnic.

El magistrat instructor va estimar que hi havia indicis "racionals, seriosos i fundats" de la participació d'Oltra en els fets investigats i considerava que no resulta possible progressar en la investigació sense que fora escoltada com a investigada.

Al seu parer, "ens trobem davant un expedient administratiu o una 'informació reservada' indiciàriament ordenada per Oltra, orientada a desacreditar la menor i interferir en un procediment penal en curs en el qual el seu marit era l'investigat".

Segons l'instructor, no va existir en la seua conselleria "voluntat real" d'aclarir els fets sinó, per contra, d'"ocultar-los", "amb una mera aparença d'actuacions dirigides a aclarir-los".

En vista d'aquesta petició, la sala, després d'estudiar el cas, es va declarar competent per a instruir-lo, ja que hi va trobar "una sèrie d'indicis plurals" que "fan sospitar la possible existència d'un concert" entre l'aforada i diversos funcionaris per a "protegir la seua parella d'aleshores o bé protegir la carrera política de l'aforada", segons consta en una interlocutòria notificada 16 de juny passat a les parts.

El TSJCV entenia, per tant, que resultava procedent incoar diligències prèvies, "amb la finalitat d'investigar fins a quin punt la sospita inicial té prou entitat per a permetre que el procés puga continuar el curs ordinari". La sala va assumir així la causa en la seua integritat, que ara tornarà al jutjat, que serà el que cite a declarar l'exvicepresidenta, que amb la seua renúncia a l'acta deixa de ser aforada.

També et pot interessar

stats