Pedro Sánchez, president del primer govern espanyol de coalició de la democràcia recent

Amb 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions, el líder socialista ha sigut investit en segona votació.

Imatge de portada: Pedro Sánchez en el Congrés

Pedro Sánchez ha eixit elegit com a president del primer govern espanyol de coalició des de la restauració de la democràcia. Amb 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions, Sánchez ha sigut investit en segona votació i preveu donar a conéixer l'executiu aquest dimecres, després de prometre el càrrec davant del rei.

Les abstencions dels tretze diputats i diputades d’Esquerra Republicana de Catalunya i els cinc d’EH Bildu han permés que Sánchez haja obtingut la majoria simple necessària per a formar govern. Ara, la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, s’ha de desplaçar al Palau de la Zarzuela per a comunicar formalment al monarca el resultat de la sessió d’investidura. Felip VI ha de firmar el reial decret amb el nomenament de Sánchez com a president del govern, mesura que entrarà en vigor des de la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Una vegada resolt aquest tràmit, Sánchez podrà prometre el càrrec davant del rei aquest dimecres al matí.

“Aquesta coalició inèdita constitueix l’esforç per a unir voluntats. És l’única opció de govern possible després de cinc convocatòries electorals”, ha manifestat el president durant el discurs d’investidura. Sánchez ha resumit en els 15 primers minuts d’intervenció les principals mesures del govern de coalició amb Unides Podem: augment del salari mínim, protecció dels drets dels treballadors i treballadores, reducció de la càrrega impositiva de les xicotetes i mitjanes empreses, i mobilització de recursos per a les famílies en risc de pobresa. “Els espanyols més adinerats contribuiran al benestar pagant més impostos, una mesura que només afectarà un de cada 200 contribuents”, ha afegit.

Sánchez ha promés buscar “mecanismes” que impedisquen en el futur nous bloquejos polítics com el viscut durant mesos a Espanya. Per això, s’ha compromés a buscar amb els altres grups parlamentaris fórmules per a facilitar “la formació de majories de govern davant de les majories de bloqueig”.

El soci de govern de Sánchez, Pablo Iglesias, li ha demanat el “millor to” i la “major fermesa democràtica” per a fer front a les amenaces “dels intolerants”. “No ens atacaran pel que fem, ens atacaran pel que som”, ha dit. A més, ha assegurat que els partits de la dreta són “la major amenaça” contra la monarquia a Espanya. “Si volen defendre la monarquia, eviten que s’identifique amb vostés. Perquè, si una cosa sabia Joan Carles I, que venia d’on venia, és que solament allunyant-se de la dreta la institució podia perviure”, ha afirmat.

L'oposició acusa Sánchez de mentir als espanyols

El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat Sánchez de mentir als espanyols per a no perdre les eleccions i d'haver posat al capdavant d'Espanya "aquells que volen destruir-la". "Va forçar la repetició electoral amb el compromís de no dependre dels independentistes, la ultraesquerra i els de Batasuna, i hui ens els porta ací com a socis sense cap explicació" ha dit Casado.

D'altra banda, el president de Vox, Santiago Abascal, ha acusat el candidat socialista de "copresidir" juntament amb els "comunistes" d'Unides Podem, un govern "il·legítim" basat en el "frau" i la "mentida" als espanyols i que compta, a més, amb el "beneplàcit" d'ETA.

Finalment, la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, ha tornat a votar en contra, saltant-se la voluntat del seu partit De fet, ha demanat perdó als seus companys de formació per no haver-los comunicat en temps i forma la decisió.

També et pot interessar

stats