'Un poble unit per un finançament just', lema de la manifestació unitària de partits, agents socials i econòmics

Convoquen la ciutadania a una participació massiva al carrer per a augmentar la pressió al govern espanyol a fi d'accelerar la reforma del sistema

Imatge de la presentació de la manifestació
Imatge de la presentació de la manifestació / EFE

El partits polítics i els agents socials i econòmics reunits en la plataforma Per un Finançament Just han fet una crida a la ciutadania valenciana a la participació en les manifestacions del pròxim dissabte, que reclamaran la reforma immediata del model, una protesta de la qual només s'ha desmarcat Vox. Demanen una resposta massiva a de la societat valenciana que trasllade la pressió al govern espanyol, just quan la qüestió s'ha aconseguit situar en l'agenda política estatal i quan falten dues setmanes perquè vença el compromís de la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, de presentar un primer esborrany de reforma.

La protesta, amb el lema 'Un poble unit per un finançament just', s'organitzarà en tres marxes simultànies que recorreran els centres de València, Alacant i Castelló de la Plana a les 18:00 hores, i comptarà també amb la participació de 16 entitats civils.

La reinvidicació ha reunit aquest dimecres al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez; la secretària general de CCOO PV, Ana García; la presidenta de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Eva Blasco; el secretari d'organització del PSPV-PSOE, Jose Muñoz; el president del PPCV, Carlos Mazón; la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó; la sindica de Ciutadans a les Corts, Ruth Merino, i Luis Poveda com a representant d'Unides Podem.

Tots han volgut aparcar diferències aquest dimecres, en una crida a la unitat, i han coincidit en els denominadors comú de la reforma de model, basada en criteris de justícia i equitat, i en l'objectiu de fugir del conflicte entre autonomies i la lluita d'egos entre mandataris.

Segons la plataforma, la situació és ara mateix la següent: amb el model actual, la renda per càpita de la Comunitat Valenciana no para de baixar des de 1995 i es troba ja dotze punts per sota de la mitjana estatal, la qual cosa suposa que cada valenciana i valencià reba 215 euros menys –fins a 703 en comparació amb les autonomies millor finançades–. Un dèficit que limita el desenvolupament d'inversions i del sistema públic de benestar.

Els representants polítics i els agents socials posen amb els cartell de la manifestació
Els representants polítics i els agents socials posen amb els cartell de la manifestació / EFE

Ismael Sáez (UGT-PV): "És un moment clau; el tema està en l'agenda del país"

El secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, ha reclamat recursos no només per a equipar la valenciana amb la resta de comunitats, sinó per a recuperar posicions respecte de la diferència amb la renda per càpita mitjana del país, que s'ha engegantit en les últimes dècades. "És un moment clau en què el tema està en l'agenda del país, per això és clau que la reivindicació tinga el suport de la ciutadania", ha explicat.

Ana García (CCOO PV): "Cal passar de les paraules als fets"

"Cal eixir al carrer el 20N i fer que la manifestació siga un clamor per a dir-li al Govern d'Espanya que cal passar de les paraules als fets", ha explicat la secretària general de CCOO, Ana García, que ha destacat l'esperit d'unitat que acompanya la protesta, com també les desigualtats que l'infrafinançament causa en la gestió dels serveis públics, per a resoldre llistes d'espera en sanitat o dependència o construir escoles.

Eva Blasco (CEV): "La pandèmia ha agreujat les desigualtats"

La portaveu de la patronal CEV, Eva Blasco, ha advertit que les desigualtats s'han agreujat amb la pandèmia i ha advertit que poden llastar la recuperació del teixit productiu "perquè hi ha menys recursos per a establir polítiques de desenvolupament regional i aquesta limitació del creixement també perjudica l'estat del benestar".

Els agents socials i els polítics han coincidit a assenyalar la reivindicació com a justa i a desmarcar-la de cap lluita entre autonomies per a aconseguir recursos a costa d'altres.

José Muñoz (PSPV-PSOE): "Volem que els fons extraordinaris siguen ordinaris"

El secretari d'organització del PSPV-PSOE, José Muñoz, ha celebrat els avanços en els últims anys, mitjançant diferents mecanismes de compensació, amb els fons de la Covid-19 o en els pressupostos, amb una aportació més pròxima al pes poblacional. "Volem que aquesta situació extraordinària passe a ser ordinària mitjançant una reforma del model", ha explicat Muñoz. Ell és optimista i considera el moment "radicalment diferent" a l'etapa del popular Cristóbal Montoro al capdavant del ministeri d'Hisenda. Creu que Montero (PSOE) complirà la promesa de presentar un esborrany i que l'aproximació del PP i el PSOE per al desbloqueig d'algunes institucions, com la renovació del Tribunal Constitucional, és favorable per a assolir les majories necessàries que avalen la reforma al Congrés.

Carlos Mazón (PPCV): "Aquesta reivindicació només la podem aconseguir junts"

"Ha arribat el moment d'eixir al carrer, no és l'única via però és la que ens queda", ha afirmat el president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que ha fet una crida a la unitat de la societat valenciana i ha admés la necessitat també de fer pedagogia per a fer entendre millor la dimensió del repte. "Hi ha moltes coses que podem fer per separat, però aquesta només la podem fer junts i ha d'eixir junts des del principi fins al final" (...) Tenim una oportunitat i no la podem desaprofitar", ha explicat Mazón en una intervenció amb què ha volgut posar un parèntesi en la conflictivitat del PP amb el Consell. "Em trobe còmode amb el lema "Per un finançament just", és una qüestió de dir que ja n'hi ha prou d'estar per sota de la resta, que fa un temps insuportable que hi estem", ha explicat.

Àgueda Micó (Compromís): "La solució vindrà si el govern veu pressió al carrer"

També ha insistit en la via de la pedagogia la síndica de Compromís, Àgueda Micó, que defén que també que es condone el deute històric causat per l'infrafinançament, un 60% del deute valencià, perquè compromet les possibilitats de creixement en el futur. Tot i la voluntat d'aparcar la disputa política de la trobada, Micó ha elevat el to en la intervenció davant els periodistes demanant més valentia al PSOE per a presentar un esborrany de reforma a temps i manifestant que no està contenta amb la ministra Montero –a diferència del que havia manifestat abans el secretari general del PSPV– per a anticipar més pressió si fracassa la proposta d'Hisenda. "La solució es donarà realment si el govern veu que hi ha una pressió dels valencians i les valencianes per a aconseguir el canvi", ha explicat.

Ruth Merino (Cs): "S'han acabat les excuses. No podem ser menys que ningú"

"No volem que fracasse el sistema autonòmic, i per a això no pot fracassar el sistema de finançament" ha explicat Ruth Merino, de Ciutadans, que tot i reconéixer que "s'ha avançat molt", ha reclamat fer "un pas més perquè els valencians i les valencianes no siguen menys que ningú". "No per ser complicat ha de deixar d'intentar-se", ha explicat la síndica de Ciutadans, que assegura que s'ha d'acabar el moment de les excuses.

Luis Poveda (UP): "Cal una reforma fiscal complementària"

Per la seua banda, el representant d'Unides Podem, Luis Poveda, ha reclamat una reforma fiscal que acompanye la del model de finançament, a fi d'oxigenar els comptes públics, d'evitar "una batalla entre pobres" i que consolide un augment en la recaptació. Segons ha recordat, en la situació actual, un de cada quatre euros dels valencians es dedica a pagar el deute causat per la falta d'aportacions de l'Estat que arrossega la Comunitat Valenciana durant dècades en comparació amb altres autonomies.

També et pot interessar

stats