El Parlament Europeu demana a Marlaska que explique la gestió espanyola en la tragèdia de Melilla

Aquest debat es podria produir el 5 de setembre, quan la comissió de llibertats civils té prevista una reunió

melillaAgents de la Gendarmeria marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant la tanca fronterera de Melilla
Agents de la Gendarmeria marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant la tanca fronterera de Melilla / Europa Press

El Parlament Europeu ha sol·licitat la compareixença del ministre espanyol de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una sessió de la comissió de llibertats civils per a explicar la gestió del govern espanyol de la tragèdia del 24 de juny al barri xinès de Nador (el Marroc), on 23 immigrants van morir en intentar creuar la tanca de Melilla.

Fonts d'aquesta comissió parlamentària, que en l'Eurocambra gestiona els assumptes relacionats amb la migració, apunten que aquest debat es produiria el mes de setembre; la comissió de llibertats civils té prevista una única reunió el dilluns 5 de setembre entre les 14:30 i les 18:30.

La decisió es va prendre aquesta setmana en la reunió de coordinadors de tots els grups polítics del Parlament a petició de l'eurodiputat d'Anticapitalistes Miguel Urbán, que pertany al grup de l'Esquerra, qui va instar a sol·licitar la compareixença del titular d'Interior espanyol.

"Exigim que el senyor Grande-Marlaska ens explique en seu europarlamentària com continua elogiant el Marroc i el seu treball de contenció de la immigració, amb més de quaranta morts a l'esquena", ha insistit Urbán en un comunicat. La invitació de l'Eurocambra a comparéixer no suposa, no obstant això, l'obligació de fer-ho.

La mort d'almenys 23 migrants en la tanca de la frontera entre el Marroc i Melilla el 24 de juny ja va arribar al Parlament Europeu durant el ple de la setmana passada a Estrasburg, en un debat en què diputats espanyols de diferents partits, així com la Comissió Europea, van reclamar una investigació independent.

"La nostra prioritat ara mateix a la frontera és donar tractament mèdic i establir completament com van ser els fets", va dir llavors la comissària europea d'Interior, Ylva Johansson, que es va unir a les peticions de la Unió Africana i de Nacions Unides perquè s'òbriga una investigació sobre aquest tema i va aplaudir que la Fiscalia ja ho estiga fent a Espanya.

La tragèdia de Melilla va alçar nombroses reaccions de preocupació i diverses peticions d'investigació. Entre aquestes, la del comité de Nacions Unides per a la Protecció dels Treballadors Migrants i les Famílies, que pocs dies després dels fets va instar els governs espanyol i marroquí a obrir "immediatament" una investigació "exhaustiva".

També et pot interessar

stats