La Comissió Europea considera "inacceptable" la mort de persones migrants en la frontera amb Melilla

Brussel·les s’uneix a les peticions de la Unió Africana i de Nacions Unides perquè s’inicie una investigació

La comissària europea d'Interior, Ylva Johansson
La comissària europea d'Interior, Ylva Johansson / Julien Warnand (Efe)

La mort d'almenys 23 persones migrants en la tanca de la frontera entre el Marroc i Melilla el passat 24 de juny ha arribat aquest dilluns al Parlament Europeu en un debat en el qual diputats espanyols de diferents partits, així com la Comissió Europea, han reclamat una investigació independent.

L'encarregada d'obrir el debat en nom de l'executiu comunitari ha sigut la comissària d'Interior, Ylva Johansson, que ha considerat "inacceptable" que hi haja persones morint d'aquesta manera a les portes de la Unió Europea, però també que la gent intente "forçar l'entrada" a través de la frontera del continent de manera violenta.

"La nostra prioritat ara mateix a la frontera és donar tractament mèdic i saber com van ser els fets", ha dit la comissària, que s’ha unit a les peticions de la Unió Africana i de Nacions Unides perquè s’inicie una investigació i ha aplaudit que la Fiscalia ja ho estiga fent a Espanya.

"L'única manera de gestionar la migració a Europa és entrar en contacte amb socis fora d'Europa, països d'origen, trànsit i destinació. Defensar els drets fonamentals és clau en aquestes associacions. El Marroc és un soci estratègic de la UE per a gestionar la migració i lluitar contra el trànsit de persones migrants", ha dit Johansson.

Participació en el debat de diputades i diputats espanyols

El debat d'aquest dilluns en l'Eurocambra, anomenat Pèrdua de vides, violència i tracte inhumà contra persones que busquen protecció internacional a la frontera hispanomarroquina, ha comptat amb la participació de diputades i diputats espanyols. 

El diputat socialista Juan Fernando López Aguilar ha insistit que els fets "no han passat a Melilla sinó a l'altre costat de la frontera", i també ha reclamat una investigació “independent, exhaustiva, que determine responsabilitats i adopte mesures necessàries". "No n'hi ha prou parant l'atenció al Marroc, que suporta una important pressió migratòria de persones procedents de l'Àfrica Subsahariana", ha dit el socialista. 

La diputada d'Esquerra Unida Sira Rego ha titllat les polítiques migratòries europees de racistes: "Si hem sigut capaços de protegir milions de persones refugiades ucraïneses que fugien de l'horror, res justifica que no fem exactament el mateix amb aquells que venen fugint d'altres guerres. Però no és això el que hem vist en la tanca de Melilla", ha lamentat Rego.

Des del Partit Popular, Juan Ignacio Zoido ha criticat la gestió de l'executiu espanyol de la frontera sud amb una "política migratòria erràtica i de bandades", deixant "desprotegides" les forces i cossos de seguretat i "alterant el delicat equilibri" de la regió. "Necessitem un govern transparent i fiable que recupere la credibilitat d'Espanya i d'Europa al nord d'Àfrica", ha demanat.

L'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha apuntat per la seua part a la gestió de fronteres marroquina, que ha definit com "una mescla de negligència i incapacitat unida a una indecent utilització política del drama migratori per a pressionar a Espanya i a la UE" i que, tal com ha dit, ha causat aquest "corol·lari tràgic".

Des de la bancada de Vox, Hermann Tertsch ha instat a no buscar responsables de les morts "entre els policies espanyols i aquells espanyols amb sentit comú que pateixen les conseqüències de la immigració il·legal" i ha coincidit amb Sánchez a titllar l'entrada de les persones migrants com un "assalt a les fronteres".

També et pot interessar

stats