L'oposició ataca Mazón amb l'Orgull i les "deduccions a maltractadors" i ell replica amb fites de gestió

El síndic del PSPV i el president s'acusen de viure en mons "paral·lels" i Compromís accepta una reunió per a avançar en el finançament autonòmic

Mazón i Baldoví fan una encaixada de mans este dijous en les Corts
Mazón i Baldoví fan una encaixada de mans este dijous a les Corts / José Cuéllar (Corts)

La sessió de control al Consell este dijous a les Corts ha tornat a evidenciar un hemicicle dividit en dos blocs antagònics, amb els socis del govern (PP i Vox) en un costat, i l'oposició (PSPV i Compromís) en l'altre. El caràcter obert de les preguntes dels síndics al president, Carlos Mazón —sobre la situació política de la Comunitat Valenciana o la gestió del seu equip— ha propiciat un debat aspre entre les dos bancades marcat de nou pels assumptes que han acaparat l'opinió pública en els últims dies: la llei de concòrdia i el franquisme, la Fundació en Defensa d'Homes Maltractats, els insults "racistes" de la regidora de Vox a València Cecilia Herrero i la polèmica per la celebració de l'Orgull, de què el col·lectiu Lambda s'ha desmarcat.

La jornada ha servit per a tornar a escenificar l'allunyament entre l'executiu valencià i el PSPV, que acusa Mazón de ser un ostatge de Vox. En el primer assalt el síndic socialista, José Muñoz, i Mazón s'han acusat directament de viure en "comunitats paral·leles". El primer li ha retret que "els maltractadors podran tindre deduccions fiscals gràcies a la Conselleria de Justícia" —en referència a la recentment inscrita Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Defensa dels Homes Maltractats—, ha exigit que inste l'alcaldessa de València, María José Catalá, a cessar la "regidora racista" de Vox pels missatges publicats en les xarxes socials que la Fiscalia investiga com un delicte d'odi i ha lamentat que des que ells estan en el govern la bandera trans "es considera un drap". També ha criticat que es vulga convertir l'Orgull en "una mera celebració turística" i ha advertit al mandatari popular que ha entrat en "una deriva molt perillosa" quan compara " delinqüència amb immigració". "L'extrema dreta és perillosíssima", ha avisat.

En el torn de resposta, Mazón ha acusat el socialista de difondre "informacions falses" respecte de l'Orgull, Marie Claire, l'empresa valenciana de Playmobil a Onil o l'Albufera. El popular ha acusat el PSPV de mentir sobre l'aiguamoll i d'haver-lo "abandonat" per no haver-ne portat aigua. També ha defensat el Pla Simplifica i ha destacat l'estació intermodal d'Alacant o les beques Manuela Solís.

En el torn de preguntes als consellers, la diputada del PSPV Rosa Peris ha criticat la consellera de Justícia, Elisa Núñez (Vox), per inscriure com a entitat d'interés general la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Defensa dels Homes Maltractats i ha tornat a demanar a la vicepresidenta Susana Camarero (PP) que no els done subvencions. La resposta de la número tres del Consell ha generat moments de tensió quan ha replicat que durant el temps en què Peris va ser directora general d'Igualtat també es van inscriure diverses associacions amb noms similars.

Tot i els retrets contra l'oposició, Mazón sí que obri una via de diàleg amb Compromís i ha acceptat una reunió la setmana que ve per a explorar punts d'acord sobre el finançament autonòmic i la llei d'accessibilitat universal. Mentre que el cap del Consell celebrava que "per fi" s'asseurà a parlar amb Joan Baldoví, síndic de la coalició, este contraatacava criticant la "doble cara" del mandatari fent un símil amb un conegut personatge literari: "Tenim el Doctor Jekyll i Mr. Hyde, el Doctor Carlos i a Mr. Mazón", ha il·lustrat.

El president ha optat per traure la ironia: "Agarre'm que cauré, resulta que per fi, després d'onze mesos, vosté està disposat a parlar amb mi [...] Al·leluia!", ha afegit després. Així, s'ha mostrat disposat a asseure's amb Baldoví per a treballar "eixa proposta de finançament" i "fer un pas avant". "Fins vosté té dret a tindre bones idees", li ha dit. En la reunió plantejada per l'exdiputat en el Congrés abordaran la proposta de "llei de tracte just" en finançament autonòmic que va anunciar la coalició, després d'haver arribat a un acord amb el PP en una proposició no de llei (PNL) paral·lela aprovada este dijous per a demanar un fons d'anivellament i la compensació del deute.

També et pot interessar

stats