L'oposició acusa Mazón de no ser "de fiar" i ell retrau que sols vullguen parlar de Franco

La sessió de control transcorre de nou marcada pel protagonisme de la memòria històrica i per una exhibició de llibres regalats entre els diputats

Mazón amb la foto de Miguel Hernández, este dimecres
Mazón amb la foto de Miguel Hernández, este dimecres / José Cuéllar (Corts)

Per segona setmana consecutiva, la sessió de control a les Corts ha tingut la memòria històrica en el centre de la diana, amb el dictador Francisco Franco i el poeta oriolà Miguel Hernández com a protagonistes en diverses intervencions. El debat, coincidint que dimarts va celebrar-se Sant Jordi, ha sigut amenitzat per l'obsequi d'exemplars que han fet diversos diputats de l'oposició a parlamentaris dels grups que sostenen el govern valencià, de PP i Vox. Fins i tot el president mateix, Carlos Mazón, s'ha emportat dos volums: El Fascismo, d'Antonio Gramsci —regal de José Muñoz, síndic del PSPV— i El final de las estaciones, una obra sobre el canvi climàtic firmada per dos científics del CSIC que ha volgut lliurar-li el diputat Juan Bordera, de Compromís.

El caràcter genèric de les preguntes ha permés a l'oposició interpel·lar el cap del Consell amb els assumptes que han estat d'actualitat en els últims dies. Un dels més candents, la futura llei de concòrdia, que estén l'abast també als esdeveniments de la Segona República (1931) i substituirà la de memòria democràtica, del Botànic, una vegada s'aprove al parlament autonòmic. Però també s'ha parlat d'incendis, després de l'originat recentment a Tàrbena i del fet que sols este dimarts es declararen tres focs més, un dels quals a Barx. Tant PSPV com Compromís han centrat les intervencions dels seus síndics a carregar contra Mazón i acusar-lo de no ser un president "de fiar". Uns atacs que ell s'ha espolsat amb el retret que l'oposició només vol parlar de Franco en lloc de gestió, per a reprotxar-los després la falta de propostes.

Començava el socialista Muñoz, que ha criticat els "incendis" que ha viscut el Consell en una setmana "complicada". Més específicament ha parlat de l'"incendi polític" que suposa tindre una consellera de Justícia, Elisa Núñez, de Vox, que "no sap si Franco era un dictador o un personatge històric", esmentant les polèmiques declaracions que va fer en una entrevista en Las Provincias diumenge passat. Tot seguit li ha reprotxat que siga un president que "menteix" des del faristol i que se situa al costat "de l'orgullós net dels vencedors de la guerra", en referència al seu vicepresident primer i conseller de Cultura, l'exmatador de bous Vicente Barrera, mentre que, alhora, "manté en l'escó la foto de Miguel Hernández, represaliat del franquisme. "Açò demostra la seua falta de moralitat, no podem fiar-nos de la seua paraula. En mans de qui estem?" s'ha preguntat José Muñoz. Rematava la jugada la diputada del PSPV Mercedes Caballero, que li ha regalat a Núñez el llibre El holocausto, de Paul Preston, després de mostrar imatges de diversos dictadors.

Mazón ha replicat al PSPV que un dels incendis que han començat a extingir ha sigut el del "caos" dels bombers forestals, que "després de trenta anys tindran per fi el tercer torn complet". Tot seguit ha lamentat que per a ells tot siga "Franco, Franco i Franco", per la qual cosa ha demanat al portaveu socialista que "arribe a l'actualitat" i "se sume al bàndol dels bombers forestals" en lloc de criticar una llei, la de concòrdia, que "vol donar drets a tots els que hagen patit violència política per igual". "Li molesta que treballem cada dia?" ha llançat, abans de traure pit d'algunes iniciatives aprovades recentment pel Consell, com el Pla Viu.

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha aprofitat el torn per a anunciar que el seu grup presentarà una proposició de llei "de tracte just" per a demanar al Congrés el canvi del sistema de finançament i que, si no s'aprova en sis mesos, active "automàticament un sistema basat en la població de dret", així com un fons d'anivellament. Mazón li ha deixat clar que sempre que veu "un punt d'acord" amb l'oposició es "tira en planxa" i ha instat el portaveu de la coalició a portar una cosa "sobre la qual poder parlar". També li ha reprotxat que Compromís ignore les crides del Consell per a obrir un diàleg. "Vosté em demana que m'estudie una cosa que em proposa, però quan jo li dic que ens asseguem vosté no ve. Quin és el problema que parlem vosté i jo?", li ha preguntat. I ha acabat reptant Compromís a suspendre el suport a l'executiu de Pedro Sánchez mentre no s'aprove el nou sistema de finançament. "Siga coherent i, potser, algun dia vosté pot ser també de fiar", ha amollat el mandatari autonòmic.

L'últim dels portaveus parlamentaris a intervindre en el ple ha sigut José María Llanos, de Vox, qui ha disparat contra els dos partits d'esquerres i els ha acusat de ser "destructius". "S'han passat els últims huit anys en el govern tirant les culpes a tot i a tots: l'herència rebuda, la covid, Vox, la guerra d'Ucraïna i fins i tot a un personatge històric", ha ironitzat.

El president Mazón ha tancat el debat amb un al·legat a favor del seu equip de govern i ha lloat el treball de tots i cadascun dels consellers que l'integren. "Seguirem per la via del rigor, defensant l'aigua que mereixem perquè som partits transvasistes, com ho va ser Miguel Hernández", ha proclamat, per a tot seguit anunciar que el Consell continuarà "abaixant impostos, practicant el diàleg i fent que la Comunitat Valenciana brille" i desenvolupe el seu potencial "sense sectarismes ni divisions".

També et pot interessar

stats