Sabies que l’origen del Dia del Llibre és valencià?

Vicent Clavel i Andrés, poeta valencià que vivia a Barcelona, va promoure una celebració anual per a fomentar l’accés universal a la cultura per mitjà de la lectura

Vicente Clavel Andrés, el creador del Dia del Llibre que ara es festeja a nivell mundial
Vicent Clavel i Andrés, el creador del Dia del Llibre que ara se celebra arreu del món
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 d'abril 2021 - 08:19 Actualitzat: 23 d'abril 2022 - 16:03

El Dia del Llibre se celebra cada 23 d’abril des de l’any 1988, quan la Unesco va promoure aquesta celebració internacional. Però el seu origen es remunta molt més abans en el temps i la idea va germinar gràcies a un poeta valencià, Vicent Clavel i Andrés. Era al 1923 quan aquest escriptor va proposar crear un dia per a fomentar l’accés als llibres i, d’aquesta manera, democratitzar la cultura.

La proposta va arribar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona amb una data de celebració: el 7 d’octubre, per a commemorar el naixement de l’escriptor Miguel de Cervantes, una figura que Vicent Clavel venerava des de sempre.

No va ser fins al 1925 que aquesta entitat va aprovar-ne la celebració i el 6 de febrer de 1926 el rei Alfons XIII firmà el reial decret pel qual s’instituïa oficialment la Festa del Llibre Espanyol. El decret contenia 15 articles redactats pel mateix Vicent Clavel. En destaquem diferents fragments:

El 7 d’octubre de cada any es dedicarà almenys una hora a l’explicació de la importància del llibre espanyol i a la lectura, pels mestres o pels alumnes, de fragments d’obres que són glòria del nostre idioma Article 4 - Reial decret que instituïa la Festa del Llibre Espanyol

Entre el articles trobem, fins i tot, l'assignació d’un premi de 1.000 pessetes per a les Cambres Oficials del Llibre de Barcelona i Madrid perquè trien “l’article periodístic que es publique en idioma espanyol (…) que reunisca, al seu parer, més mèrits com a estímul d’amor al llibre o com a mitjà per a difondre la cultura”. 

Les biblioteques oficials i les dels centres i institucions d’ensenyament hauran d'adquirir pel Dia del Llibre nous volums que, en ser registrats en els catàlegs respectius, figuraran com a adquirits com a celebració d’aquesta festa cultural Article 8 - Reial decret que instituïa la Festa del Llibre Espanyol

El Dia del Llibre, del 7 d’octubre al 23 d’abril

El primer Dia del Llibre Espanyol se celebrà el 7 d’octubre de 1926 i no serà fins al 1930 quan aquesta celebració es trasllade al 23 d’abril per a commemorar en aquest cas no el naixement sinó la mort de Miguel de Cervantes. A escala mundial, tal com es festeja ara aquesta fita, la data commemora també la mort de William Shakespeare i d'Inca Garcilaso de la Vega.

Proclamada per la Conferència General de la Unesco al 1995 a París, aquesta celebració que es commemora ara arreu del món rep el nom oficial de Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor, amb l’objectiu de fomentar la lectura, donar suport a la indústria editorial i a la protecció de la propietat intel·lectual.  

També et pot interessar

stats