Oltra situa la retirada dels llibres LGTBI dels instituts de Castelló com un "assaig general" del feixisme

La vicepresidenta del Consell carrega contra la jutgessa per ignorar la normativa valenciana i anticipa que la retirada no es complirà perquè l'Ajuntament de Castelló de la Plana no té competències sobre els centres

La vicepresidenta del Consell i la regidora de Cultura posen amb autoris i editors dels volums confiscats a la Fira del Llibre de Castelló
La vicepresidenta del Consell i la regidora de Cultura posen amb autors i editors dels volums confiscats a la Fira del Llibre de Castelló / À Punt NTC

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha carregat contra la mesura cautelaríssima de la magistrada que ha ordenat la retirada de 32 llibres de temàtica LGTBi d'instituts de Castelló, a petició de la plataforma Advocats Cristians. En un acte a la Fira del llibre de la capital de la Plana, acompanyada per la regidora de Cultura i LGTBI, Victòria Ruiz, i d'autors i editors dels volums, Oltra ha situat la decisió més enllà "d'un atac contra uns llibres o un col·lectiu" i l'ha situat com un "assaig general [del feixisme]".

Reforçava Oltra la tesi que minuts abans havia esgrimit l'argentí Bruno Bimbi, l'autor de La fi de l'armari, un dels títols afectats, que considera la decisió un primer avís de l'extrema dreta, segons l'experiència com a corresponsal televisiu durant l'ascens de Jair Bolsonaro al Brasil, on hi ha hagut segrests de llibres amb argumentaris similars. "Hem de frenar l'extrema dreta, venen per tot i sempre comencen per nosaltres, per grups contra els quals hi ha prejuís, per a iniciar l'atac", ha advertit.

La consellera d'Igualtat ha acusat la jutgessa que ha ordenat la retirada els 32 llibres de temàtica LGTBi de no conéixer les lleis, després de recordar que normatives valencianes com la recent Llei 8/2017 de reconeixement a la identitat i l'expressió de gènere fomenten les actuacions als centres educatius per a promoure la igualtat en la diversitat i la no discriminació de les persones per la condició sexual. I obliga, a més, les biblioteques públiques autonòmiques i locals a tindre un fons documentals sobre temes en matèria de diversitat sexual.

"Aquesta és una llei vigent que tot jutge o jutgessa té l'obligació de conéixer i tinc la impressió, digueu-me suspicaç que alguns no la coneixen o les han llegides", ha explicat Oltra, que ha insistit en el fet què "són les lleis vigents en aquests país, els agrade o no als voxeros, ultradretans, intolerants o feixistes", ha explicat.

La decisió és impossible d'aplicar perquè l'ajuntament no té competències als centres

No li veu Oltra recorregut a la decisió judicial, perquè segons ha recordat, "és impossible d'aplicar-hi", perquè només interpel·la l'Ajuntament, quan l'entrega ja s'ha fet, els llibres estan als centres educatius i el consistori no té competència per a retirar-los dels instituts. Tanmateix, al·legarà contra la mesura -com també ho farà la regidoria de Cultura- "per motius democràtics".

En opinió de la vicepresidenta al darrere d'aquestes maniobres hi ha una estratègia de l'extrema dreta per a generar temor a través d'associacions com Advocats Cristians, que segons ha dit tenen més de feixistes que de cristians. "El que és lamentable és que hi troben gent que els seguisca el plantejament", ha dit en referència a la magistrada que ha activat la cautelaríssima, i que ha comparat amb la jutgessa que s'oposava a casar a persones del mateix sexe després de l'aprovació de la lllei del matrimoni homosexual.

Agüita que això [de la prevaricació] va en doble via i nosaltres també sabem posar querelles

La consellera d'Igualtat ha advertit de les repercussions d'aquestes accions, pel presumpte delicte de prevaricació que hi poden suposar: "Compte! que això va en doble via, que vagen amenaçant en querelles de prevaricació a veure si és que això és un bumerang i els prevaricadors són uns altres... que nosaltres també sabem posar querelles", ha dit. "El feixisme ha de tindre clar que estem plantats davant d'ells i necessiten alguna cosa més per tombar la democràcia que això", ha insistit.

Pronunciava Oltra aquestes paraules després que haja transcendit que Advocats Cristians pretén ampliar la seua denúncia atribuïnt un delicte de prevaricació contra la regidora de Cultura, Feminisme, Memòria Democràtica i LGTBi de Castelló, Victòria Ruiz, que va impulsar l'enviament dels llibres a les biblioteques.

Ruiz, que ha explicat a À Punt que aquest dilluns ha posat al dia de la situació l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, ha confirmat que s'al·legarà contra la decisió judicial: "l'objectiu és que els llibres no han d'estar en llibreries o biblioteques, sinó en els centres lliures de LGTB-fòbia com són els centres educatius".

Poc abans, el president de la Generalitat, Ximo Puig, també havia entrat en la controvèrsia, defenent "des del respecte a les decisions judicials", que la diversitat forma part de la llibertat "d'una manera absolutament radical", i expressant el suport al col·lectiu LGTBI.

En les últimes hores diversos col·lectius i sindicats com la UGT han anunciat concentracions i protestes contra la decisió judicial.

També et pot interessar

stats