Oltra sobre el futur model de finançament: "La voluntat i la sensibilitat es demostra en euros"

La vicepresidenta del Consell insta a la ministra d’Hisenda a presentar “ja” l’esborrany del nou sistema de transferències a les autonomies

Reaccions a l'informe de finançament / À Punt NTC

"La voluntat i la sensibilitat es demostra en euros". Així ho veu la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i per això ha instat el govern espanyol a presentar “ja” la proposta de finançament autonòmic i complir amb el mandat del Congrés de fer-ho abans de cap d'any. 

"Només hi ha un camí, que el govern present ja aquest primer esborrany", expressa Oltra després que un informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) haja tornat a situar a la Comunitat Valenciana com la regió pitjor finançada de tot Espanya.

La vicepresidenta del Consell, després de lamentar que se li "seca la boca" de mostrar indignació, ha reiterat que l'infrafinançament és una cosa "peremptòria" que el govern espanyol ha d'arreglar i que els valencians estan "farts de ser sempre els últims" quan tampoc volen ser més que ningú.

En aquesta línia, ha indicat que la Comunitat Valenciana rebria 3.515 milions més si tinguera el finançament de Cantàbria, la qual cosa suposa "un any i mig" del pressupost del seu departament, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

A la pregunta sobre la sensibilitat de la ministra María Jesús Montero, que va elogiar el seu company de govern, el conseller socialista Vicent Soler, Oltra ha remarcat que és una qualitat que ella sempre valora en les persones i que "està molt bé tindre voluntat". "Però al final, en aquest cas, es demostra en euros", ha resolt.

Després de "set anys de retard" des que va caducar el model actual, la vicepresidenta del Consell ha defensat que "arriba un moment en el qual cal posar un punt i final a aquesta situació d'injustícia i posar damunt de la taula una proposta justa".

Sobre la proposta que van llançar veus de la seua coalició, com Fran Ferri, de repetir la manifestació de 2017 contra l'infrafinançament, Oltra s'ha limitat a assenyalar que el govern espanyol ha de complir el mandat del Congrés, perquè "governa gràcies al parlament i el mandat del parlament és sagrat".

Aquest dimarts, el diputat nacional de Compromís, Joan Baldoví, ha donat un ultimàtum a la titular d'Hisenda perquè presente com més prompte millor una proposta de reformar del  finançament autonòmic.

També et pot interessar

stats