Oltra: "El primer que cal descentralitzar són els diners; després, que ens porten un quadre del Reina Sofia"

La vicepresidenta es desmarca de la descentralització d’institucions que reivindica Puig, encara que admet que hi ha unanimitat en l’infrafinançament

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la compareixença d'aquest divendres
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la compareixença d'aquest divendres / À Punt

"El primer que cal descentralitzar són els diners", ha sentenciat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, respecte al debat que ha obert aquests dies el president de la Generalitat, Ximo Puig, de descentralitzar les institucions de l’estat. En opinió d’Oltra, després de descentralitzar els diners, "doncs que ens porten un quadre del Reina Sofia, si això".

La número dos del govern valencià ha afirmat en la roda de premsa posterior al ple del Consell que el que ha plantejat Puig "no és una proposta comuna" del Consell, i ha afegit que, en tot cas, amb el que sí que estan d'acord és amb el fet que, en primer lloc, es descentralitzen els diners que arriben a les comunitats autònomes.

Mónica Oltra, ha qualificat de "presa de pèl" les inversions de l'Estat a la Comunitat Valenciana, que, des del seu punt de vista, deixen un "sentiment de discriminació i de tracte injust".

Sobre aquest assumpte ha recordat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que els valencians "volem ser espanyols de primera, no de segona, i amb tots els mateixos drets".

Durant la seua intervenció davant els mitjans de comunicació, Oltra ha subratllat que el Consell ha estat reclamant amb "vehemència" un sistema de finançament "equitatiu, just i constitucional", però també "unes inversions justes, d'acord amb el que marca el nostre Estatut, que exigeix que s'ajusten al nostre pes poblacional", així com la regularització del deute que ha provocat dècades d'infrafinançament.

"No volem ser més que ningú, però estem farts de ser els últims i falta ara veure l'execució de les inversions", ha lamentat. La vicepresidenta del Consell ha denunciat que un càntabre val, d'acord amb l'actual sistema de finançament, 650 euros més que un valencià.

La portaveu del Consell ha recalcat que l’infrafinançament al qual sotmet el govern de Sánchez la Comunitat Valenciana "afecta les nostres oportunitats i nostre el dia a dia". "Estem parlant de la gent i Sánchez ha de saber que el futur de les polítiques a Espanya, que passen per posar en el centre les persones, han d'incloure també la Comunitat Valenciana", ha exigit.

També et pot interessar