El secretari autonòmic d'Hisenda: "Una autonomia amb aquest deute no és sostenible a mitjan termini"

Francesc Gamero creu que l'engrandiment del deute obliga a una reforma urgent del model de finançament, que veu encara lluny d'aprovar-se

El secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, en la ràdio d'À Punt / À Punt NTC

Els partits escenifiquen a les Corts aquest divendres la petició d'una reforma del sistema de finançament en un acte del qual només s'ha desmarcat Vox. El secretari autonòmic d'Hisenda Francesc Gamero ha explicat en Les notícies del matí la urgència de canviar un model que condiciona el dia a dia en la capacitat de pagament dels serveis públics a la Comunitat Valenciana i ha disparat a nivells estratosfèrics el deute públic, que ja supera els 52.000 milions.

"Una administració autonòmica no és sostenible a mitjan termini amb aquest deute", ha advertit Gamero que entén que la condonació, per part de l'Estat, ha de ser una qüestió clau en la reforma del sistema de finançament. "La urgència de la reforma ve perquè el deute continua creixent. Però ho hem de fer si no volem que l'infrafinançament el pague la ciutadania", ha dit.

Diversos estudis de la Generalitat atribueixen entre el 70 i 80% del deute valencià a eixe infrafinançament. La Comunitat Valenciana és l'autonomia que més s'ha d'endeutar per a pagar l'estat del benestar. "L'Estat ha de condonar i assumir aquest deute perquè no deriva de les decisions del govern valencià, sinó d'una situació externa imposada" estima el secretari autonòmic, que recorda que el govern espanyol si que ha assumit el d'autonomies com Andalusia.

Lamenta que l'infrafinançament es nota en el dia a dia dels comptes públics -"No podem pagar amb tanta rapidesa els proveïdors com altres autonomies i això redunda en menys liquidesa en l'economia valenciana"- però també que difícilment es resoldrà en el que resta de la legislatura, quan falta un any per a les eleccions generals. Celebra els primers passos fets per Hisenda -com la primera i qüestionada proposta per a un nou repartiment d'ingressos en funció de la població- però recorda que en falten molts més abans d'arribar a la tramitació parlamentària. "La reforma no està per a aprovar. El ministeri d'Hisenda l'ha de completar. I el moment de la negociació ja arribarà. Encara queda camí, però si no entrega més documents, no podem avançar", ha advertit als micròfons d'À Punt.

No podem pagar amb tanta rapidesa els proveïdors com altres autonomies i això redunda en menys liquidesa en l'economia valenciana

Per això, ha instat a mantindre la pressió i baixar al carrer, a l'impacte quotidià la situació, per a augmentar la implicació de la ciutadania sobre un tema que admet, no ha calat tant entre la població com entre els polítics. "El que ha de passar [per a accelerar la solució] és que la societat valenciana continue unida i que reclame amb vehemència el tema a Madrid perquè el govern central se sensibilitze del fet que és una situació insostenible".

S'està produint una transferència de recursos de les autonomies a la Comunitat de Madrid

Gamero també ha lamentat la falta d'execució de les inversions de l'Estat, després que aquesta setmana s'ha conegut que el govern espanyol només ha executat el 42,3% del pressupost dels projectes que havia anunciat per a la Comunitat Valenciana: la inversió real ha caigut del 9,6% previst als pressupostos al 5,3%. Les empreses públiques estatals han invertit 93 euros per habitant en terres valencianes i, per contra, 309 a la Comunitat de Madrid.

"Si les subvencions són superiors que a la resta d'autonomies, però la fiscalitat de Madrid és inferior, el que està passant és una transferència de recursos a Madrid, que és unaltre vessant del dúmping fiscal", ha advertit.

És fals que paguem més impostos que la resta. Som el territori de l'Estat on més justícia fiscal hi ha

El secretari autonòmic d'Hisenda també ha eixit al pas de les afirmacions de l'oposició, que assegura que a la Comunitat Valenciana es paguen molts impostos. Gamero ho nega categòricament. "Radicalment no. El 99% de les rendes valencianes mitjanes i altes paguem com la mitjana de l'Estat i només un 1%, les rendes més altes paguen més. El Botànic creu en la progressivitat fiscal. Som el territori de l'Estat on més justícia fiscal hi ha, pel conjunt del sistema tributari. I no és cert que paguem més impostos que la resta; però sí en el cas de les rendes més altes", ha afirmat en la ràdio d'À Punt.

14€ de màxim per estança és un cost assumit. El sector ha de tindre una mirada més llarga sobre la taxa turística

Gamero també ha defés la taxa turística tot i els recels del sector, als representants del qual ha demanat "tindre una mirada més llarga, no tan curta". "Més prompte o més tard s'implantarà -hi ha vigent una moratòria d'un any- Crec que l'acord de les Corts i les tarifes són raonables (...) En un hotel de cinc estreles són dos euros al dia. Els menors de setze anys no paguen. I el límit de pagament són set dies. 14 € per estança no és un cost excessiu", ha argumentat el secretari autonòmic que veu necessari que el turisme compense les "externalitats negatives" que genera, com ho fan els productors d'envasos amb una taxa addicional pel reciclatge d'aquests.

També et pot interessar

stats