Núria Oliver, experta en IA, sobre la retallada en el pressupost: "No tinc cap dubte que comptarem amb el suport de la Generalitat"
La directora de la Fundació Ellis d'Alacant, membre de la xarxa europea d'investigació en intel·ligència artificial, negociarà amb la Generalitat noves vies de finançament per a revertir la retallada de dos terços del pressupost en els comptes del 2024
Assistents de veu com Alexa, el sistema predictiu de les cerques dels navegadors d'Internet, les màscares i filtres d'Instagram o TikTok i sistemes com el cada vegada més conegut ChatGPT són exemples de la incorporació de la intel·ligència artificial (IA) a la vida quotidiana. La punta de l'iceberg, només d'una revolució imminent. Els analistes pronostiquen que aquell que lidere la IA dominarà el món, un tron que ja reclama per a sí la Xina, principal inversor en la investigació d'aquesta tecnologia, seguida de prop pels Estats Units. La Unió Europea s'ha sumat a la carrera amb el primer intent internacional de regulació de la tecnologia i projectes com Ellis, una xarxa d'excel·lència en investigació fonamental, amb 41 delegacions a la UE i Israel, una d'aquestes a Alacant. L'única focalitzada en "ètica responsable i bé social", segons ha explicat en Les Notícies del Matí la directora, Núria Oliver.
Els algoritmes decideixen què es veu i què no, i ja estan censurant l'art humà
Investiguen com entendre millor els resultats de l'algoritme, com influeix la percepció humana en la interacció amb la IA, siga per l'impacte dels filtres d'embelliment o els biaixos en les respostes dels xats d'intel·ligència artificial. Aprendre a detectar oportunitats però també a detectar riscos i amenaces, com la censura automàtica de determinats continguts. "Els algoritmes decideixen què es veu i què no, i ja estan censurant l'art humà. Especialment, si mostra nus, tot i que són obres universals, com el David de Miguel Ángel o la Maja nua de Goya. Estan jutjant l'art creat per humans i sovint censurant-lo, adverteix Oliver, que té però una visió més possibilista que restrictiva de la tecnologia.
No hi ha societat més fàcilment manipulable que una ignorant. No podem permetre'ns que la societat no entenga el món en què ens endinsem
"Les coses no han de témer-se, han d'entendre's", manté Oliver, parafrasejant la descobridora dels elements radioactius, la premi Nobel Maria Curie. La directora de la Fundació Ellis d'Alacant aposta per explicar i formar la societat sobre la pròxima revolució tecnològica, des de les escoles als mandataris, per a situar la societat en la percepció del moment. Amb les seues possibilitats i riscos: "No hi ha societat més fàcilment manipulable que una ignorant. No podem permetre'ns no tindre els mínims coneixements tecnològics en IA per a no ser manipulats sobre el tema. La bretxa pot estar en el fet que la societat en conjunt no entenga el món en què ens endinsem. És perillós", ha raonat en el temps de tertúlia del matinal d'À Punt.
La investigació que fem en IA és una iniciativa única i singular. No tindria sentit que la Generalitat no la secundara
Malgrat l'emoció del repte —navegar en l'avantguarda d'una tecnologia incipient—, no són dies feliços a la fundació alacantina, responsable d'un model predictius d'IA premiat internacionalment en què la Generalitat va emparar la presa de decisions durant la pandèmia, tenint en compte les estimacions sobre mobilitat ciutadana, corbes de contagis o ocupació hospitalària. En vespres de Nadal la Fundació Ellis ha conegut la retallada de dos terços del pressupost de la Generalitat, que ha passat d'1,5 milions a 500.000 en l'últim avantprojecte de pressupostos. La decisió, del PP i Vox, va comptar amb suport de Compromís i l'abstenció del PSPV.
La Conselleria d'Innovació matisa que Ellis no ha rebut mai 1,5 milions d'euros de la Generalitat. Asseguren que la fundació rebutjava la meitat de la quantitat pressupostada i que no va executar mai més de 500.000 euros per exercici, l'asignació d'enguany. A més, puntualitzen que la partida dedicada a investigació, que ascendeix a 100.000 euros, s'ha mantingut intacta per al 2024.
Oliver no es dona per vençuda. Es reunirà amb els representants del Consell després de Reis per a explorar altres instruments de finançament del treball de la fundació, peça clau en l'estratègia valenciana sobre IA. "No tinc cap dubte que comptem i comptarem amb el suport de la Generalitat. Tots els valencians i les valencianes hauríem de sentir-nos orgullosos de tindre una unitat Ellis a la Comunitat Valenciana. És una iniciativa única i singular i no tindria sentit no secundar-la", ha explicat en els micròfons de la ràdio d'À Punt.
Tot i la retallada en el pressupost del 2024, Núria Oliver ha insistit en la convicció que "el suport de la Generalitat és màxim" i que es trobarà una altra via de finançament alternativa a l'assignació directa via pressupostos. Ha recordat, però, que la fundació també s'alimenta d'aportacions de companyies privades i espera augmentar els ingressos per accions de filantropia sota l'empara de la reforma recent de la llei de mecenatge per a mantindre viu el seu treball punter en IA.