Diana Morant, nova ministra de Ciència i Innovació: "La butaca ministerial no pot quedar lluny del carrer"

Les promeses davant el rei han precedit el relleu de carteres en la remodelació més gran del govern de coalició

Entrada i eixida de ministres valencianS al govern espanyol / Efe
X. M.
12 de juliol 2021 - 09:42

Diana Morant ja és ministra de Ciència i Innovació. L'exalcaldessa de Gandia ha rebut la cartera del departament de mans de Pedro Duque, després de prometre el càrrec davant el rei juntament amb els nous membres del nou executiu de Pedro Sánchez.

Morant, de 41 anys, és una de les cinc dones que s'incorporen al nou govern, el més femení de la història d'Espanya, i una de les més joves. La ministra ha estrenat el càrrec amb paraules d'agraïment al govern de Pedro Sánchez per donar visibilitat a les dones i facilitar l'accés als centres de decisió. "L'estudiant de telecomunicacions que un dia vaig ser, sola en una aula plena d'homes, també els ho hauria agraït", ha explicat durant la presa de possessió.

La nova titular de Ciència i Innovació ha subratllat la seua confiança i el seu compromís vital per a fer de la ciència la palanca de la recuperació econòmica postpandèmia i consolidar la inversió en I+D+i per a plantar cara als reptes com el canvi climàtic. Ho farà gestionant un dels majors pressupostos que ha rebut el departament, un 60% superior a l'any anterior, i amb el suport dels fons del Pla de Recuperació Europeu.

Les empreses innovadores, la comunitat científica i els investigadors expatriats han sigut els destinataris dels primers missatges de la nova ministra. Diana Morant ha instat les firmes a contribuir a la transformació del país, s'ha compromés a millorar les condicions i l'estabilitat laborals dels científics que operen a Espanya i a crear "les condicions i oportunitats" per a ·retornar la il·lusió" i facilitar el retorn dels que treballen fora. "Serà una missió principal".

També ha apostat per "escoltar la veu de les dones" i empoderar les persones a participar en el procés de transformació perquè "La butaca ministerial no pot quedar lluny del carrer". L'escoltava atent Pedro Duque, que ha repassat les fites de la seua gestió i ha minimitzat el valor de les crítiques al seu departament, assenyalant que venen de "persones que no saben distingir un coulomb d'un parameci".

L'adéu d'Ábalos: "un és el cap a qui colpejar"

Abans de Morant, el valencià José Luis Ábalos ha fet traspàs de la cartera de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana a l'excaldesa de Gavà, Raquel Sánchez Giménez. 

En el seu adéu, Ábalos ha repassat el ritme frenètic de la seua trajectòria en la incorporació a l'equip de Pedro Sánchez des de 2018, tres anys en què ha gestionat una moció de censura, diverses cites electorals i la pandèmia. L'exministre, que també abandona la secretaria general del PSOE, ha destacat les conquistes del seu mandat i la modernització d'un departament que, segons ha explicat, a la seua arribada era "un ministeri infradotat i amb modus de fer antics". Ha explicat que la transformació ha requerit "compromís i esforç" i haver-la aconseguida "demostra que tenim un gran país i molt bona gent".

En una intervenció en què no ha mencionat el president Pedro Sánchez ni aclarit el seu fútur, Ábalos també ha advertit la seua successora, Raquel Sánchez, de la duresa del càrrec ja que segons ha explicat "un és el cap a qui colpejar" pel treball de tot l'equip. La ministra s'ha compromés a lliurar a les ciutats la primera batalla de la sostenibilitat, en el camí cap a una economia més verda i inclusiva. En aquest sentit ha avançat una estratègia de mobilitat per a abandonar els carburants fòssils.

Juntament amb José Luis Ábalos l'altre valencià que ix del govern espanyol és José Manuel Rodríguez Uribes, que ha definit el seu mandat com "una experiència extraordinària". Li substitueix al capdavant del Ministeri de Cultura i Esport Miquel Iceta, que fins ara pilotava el Ministeri de Política Territorial. Iceta ha reivindicat el concepte d'Espanya com una referència integradora i s'ha compromés a defendre la "cultura en enfront de l'odi" i a desterrar l'homofòbia de l'esport, al llarg d'una intervenció en què també ha tingut paraules de record al jove Samuel Luiz, assassinat per una multitud al crit de "maricó".

Els nous ministres prometen el càrrec

Els nous ministres del govern de Pedro Sánchez han assumit aquest dilluns els càrrecs, després de la publicació del nomenament en el Butlletí Oficial de l'Estat. L'intercanvi de carteres ha començat amb la promesa davant del rei al palau de La Zarzuela i s'ha escenificat al llarg del matí en el tradicional relleu dels antecessors als nous mandataris.

Totes les noves incorporacions han coincidit a emprar la fórmula de la promesa del càrrec per "consciència i honor" en lloc del jurament, però han recorregut a tres formes per a referir-se al consell de ministres: en masculí, en masculí i femení, i exclusivament en femení, com ha fet la ja vicepresidenta segona Yolanda Díaz.

La remodelació més àmplia del govern de Sánchez

El president del govern, Pedro Sánchez, va anunciar dissabte passat la remodelació més àmplia del seu gabinet des que va arribar a la Moncloa, que ha suposat l'eixida de 7 dels 23 membres del govern espanyol, del qual marxa el fins ara nucli dur del cap de l'executiu. 

El nou govern espanyol és més jove i incrementa la presència femenina a 14 dones ministres (el 63,6%) per huit homes. És l'equip de la Unió Europea amb més presència femenina. Aquest dimarts celebrarà el seu primer Consell de Ministres.

En aquesta remodelació, que no ha afectat els cinc ministres designats per Podem en el govern de coalició, destaca l'eixida de Carmen Calvo, fins ara número dos, i del secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Amb la marxa de Calvo ha ascendit a vicepresidenta primera la ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, mentre que Yolanda Díaz, ministra de Treball i líder d'Unides Podem en el si de la coalició, ha assumit la segona vicepresidència.

Entre les sorpreses del nou govern hi ha la substitució com a cap de gabinet d'Iván Redondo per Óscar López, un dels pesos pesants del PSOE en les últimes dues dècades. El canvi anticipa una remodelació significativa en el partit socialista, que celebra el 40é Congrés Federal a l'octubre a València. 

La remodelació del govern espanyol es deixarà notar també al Senat, on Pilar Llop serà substituïda en la Presidència pel socialista Ander Gil. Haurà de ser en segona votació, ja que Gil ha perdut la primera després de quedar-se a un vot de la majoria absoluta necessària.

També et pot interessar

stats