Sense notícies de l'esborrany del model de finançament hores abans que finalitze el termini compromés per Hisenda

El Botànic confia que la proposta del govern espanyol per a reformar el model es conega prompte i que s'incorpore el criteri de població ajustada en el repartiment dels fons. L'oposició tem que el retard siga "una nova presa de pél"

Capçalera de la manifestació pel finançament just a València
Capçalera de la manifestació pel finançament just a València / Efe

El mes de novembre apura les últimes hores sense que les comunitats autònomes coneguen encara quina és la proposta del Ministeri d'Hisenda per a reformar el model de finançament autonòmic. La ministra María Jesús Montero s'havia compromés a presentar l'esquelet amb les línies mestres del nou sistema de repartiment de fons entre els territoris de l'Estat, però sembla poc probable que arribe en el termini previst. Fonts del Ministeri d'Hisenda han confirmat a À Punt que es treballa "per a presentar-ho pròximament" i que el document es coneixerà "pròximament". 

L'actual model de finançament està caducat des del 2014 i perjudica la Comunitat Valenciana. Aquesta realitat s'ha posat de manifest en diversos estudis, que evidencien com aquest territori és el més infrafinançat de l'Estat i se situa un 12% per davall en PIB per càpita a la resta d'autonomies.

Finançament autonòmic per habitant
Finançament autonòmic per habitant / Marta Pascual

En la nova proposta, el govern espanyol té previst incorporar el criteri de “població ajustada” en el repartiment, tal com va avançar la mateixa ministra a l'estiu. Això implica que les transferències a les autonomies es facen atenent criteris com la població, l'estructura d'edat, la insularitat o la dispersió geogràfica de la població, entre altres paràmetres.

La reforma del finançament autonòmic ha sigut una reivindicació constant de la Comunitat Valenciana, tant des de la classe política com els diferents agents socials i econòmics i entitats de la societat civil. Ara, el previsible retard en el document ha encés els ànims en la política valenciana, tant en els partits del Botànic —socis en el Consell— com en l'oposició, que té por que el retard siga una nova "presa de pél" als valencians i les valencianes.

Des del PP, la síndica en les Corts, María José Catalá, ha anunciat que si no arriben novetats al llarg del dia de hui el seu partit demanarà una reunió amb la ministra. "Observem amb tristesa que Pedro Sánchez no compleix, que Ximo Puig no compleix, que la ministra Montero no compleix i que, en general els socialistes i l'esquerra valenciana no compleixen amb la Comunitat Valenciana", ha denunciat. 

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha assenyalat que el previsible retard "no deixa de ser una falta de respecte i desconsideració" cap al poble de valencià, que considera que està "una mica fart d'aquesta presa de pèl".

Mentrestant, la portaveu adjunta de Vox, Llanos Massó, ha assenyalat que l'absència de l'esborrany "confirma que és pràcticament impossible un acord de finançament autonòmic". "Som conscients que hi ha un infrafinançament a la Comunitat Valenciana, però la solució no vindrà per pactes i acords", ha agregat.

Des del Botànic, tant PSOE com Unides Podem llevenimportància al retard. La portaveu socialista adjunta en les Corts, Carmen Martínez, s'ha mostrat convençuda que la ministra Montero complirà el compromís i que l'esquelet del nou finançament es presentarà pròximament. La mateixa confiança ha mostrat també la síndica d'Unides Podem en el parlament valencià, Pilar Lima, que ha valorat el fet que no ha començat encara desembre i ja s'estan veient moviments entorn del nou sistema: "Sembla que per primera vegada ho abordem seriosament", ha dit. 

En l'altra formació que integra el govern valencià, Compromís, esperen que el govern espanyol complisca la paraula donada i que el nou sistema de finançament tinga en compte el criteri de població per a fixar el repartiment dels fons. "Estarem pendents per a veure que efectivament s'ajusta a un tracte just per als valencians i valencianes", ha assegurat el síndic parlamentari, Fran Ferri. 

Des del Congrés s'ha pronunciat també el diputat de la coalició valenciana, Joan Baldoví. Visiblement molest per la tardança, ha recordat que la Comunitat Valenciana encadena trenta anys de mal finançament i set anys amb un model caducat i que el més important ara és que, siga hui, o siga la setmana pròxima, la reforma "comence a caminar d'una punyetera vegada".

També et pot interessar

stats