Morera, escollit senador territorial per Compromís sense els vots d'Iniciativa

Gerardo Camps, María Teresa Belmonte i Fernando Carbonell seran els del PP, Ximo Puig i Rocío Briones, els del PSPV

Enric Morera, a l'esquerra, amb Àgueda Micó segueix la votació des de la tribuna de convidats de les Corts, en el ple d'aquest dijous
Enric Morera, a l'esquerra, amb Àgueda Micó, segueix la votació des de la tribuna de convidats de les Corts, en el ple d'aquest dijous / Corts

Enric Morera serà el senador territorial que ocuparà al Senat l’escó que correspon a Compromís, encara que sense el suport unànime de tots els companys de la coalició. Com havien anunciat, en el ple de les Corts en què es duia a terme l'elecció, quatre diputats de la formació taronja han votat en blanc (els tres diputats d'Iniciativa presents en el ple, ja que faltava la quarta, Isaura Navarro, i un altre diputat del grup) per la seua disconformitat amb el nom proposat per la formació per a ocupar l’escó territorial del Senat. A més de l’expresident de les Corts, Gerardo Camps, María Teresa Belmonte i Fernando Carbonell seran els diputats territorials del PP, i Ximo Puig i Rocío Briones, del PSPV.

A pesar de la polseguera que ha alçat la designació d’Enric Morera com a senador territorial, sobretot entre el corrent de Compromís procedent d’Iniciativa del Poble Valencià, que assegurava que li corresponia triar el senador territorial, en compliment d’un pacte preelectoral, finalment la proposta de Morera, suggerit pel corrent procedent de l'antic Bloc Nacionalista, ha tirat endavant en aconseguir una desena de vots. La resta de diputats del grup parlamentari de Compromís, cinc, han votat en blanc.

Aquesta divisió interna, que s’ha evidenciat públicament durant els últims dies, fa que Compromís inicie la legislatura amb una divisió de vot sense precedent en els huit anys de govern del Botànic.

Des que dimarts va transcendir l'elecció de Morera com a senador territorial, el sector crític d’Iniciativa havia manifestat la seua disconformitat. Fins i tot, el seu portaveu, Alberto Ibáñez, va demanar dimecres en À Punt reconsiderar l’elecció perquè el fins ara senador territorial, Carles Mulet, continuara en l’escó durant aquesta legislatura.

Voluntat de tancar "acords"

Després de la situació que s'ha viscut a les Corts entre els diputats de Compromís, des d'Iniciativa han expressat el seu desig d'aconseguir "enteses i acords" al si del grup per a reconduir la situació i evitar futurs desacords i en Més s'han mostrat disposats a "reconstruir ponts".

De fet, el síndic de la coalició, Joan Baldoví (Més), ha assegurat després del ple que està disposat a ser el primer que faça passos en aquesta direcció. "Si he de passar el pont el primer, ho faré", ha assegurat.

Mas descarta el trencament del grup

Mentrestant, la portaveu adjunta, Aitana Mas, ha subratllat que els espais institucionals continuaran funcionant i que Iniciativa "estarà donant suport al grup parlamentari i fent política", ja que és "el mandat" que els han donat els votants. Per tant, continuaran sent diputats del grup Compromís.

No obstant això, internament, Iniciativa ha suspés la seua participació en els òrgans de decisió de la coalició i considera que és Més qui ha de fer el primer pas. "No som nosaltres els que ens hem eixit de les regles establides en Compromís", ha subratllat.

També et pot interessar

stats