Montes fixa com a prioritat la lluita contra els apartaments turístics irregulars i reforçarà les inspeccions

La nova consellera de Turisme anticipa "un dels millors estius de la història" per al sector i defensa reconvertir el bo viatge en una ferramenta de desestacionalització

18.08.2023 | Entrevista a Nuria Montes, consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

La nova consellera de Turisme, Nuria Montes, aterra en el govern valencià procedent de la patronal hotelera Hosbec —era secretària general fins que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, la va fitxar per l'executiu que comparteixen PP i Vox— amb la intenció de plantar batalla a l'economia submergida en els allotjaments turístics. Ho ha avançat des del plató d'À Punt Notícies, on ha sigut entrevistada dins del cicle de converses que preveu dur a terme la radiotelevisió pública amb tots els nous membres del Consell.

Montes, que agafa la batuta d'una macroconselleria que també inclou Innovació, Indústria i Comerç, ha expressat la seua preocupació pel "creixement exponencial espectacular" que els apartaments turístics irregulars han experimentat en els últims deu anys. A més, ha alertat que això no només genera problemes de competència econòmica a l'hoteleria i els allotjaments reglats, sinó que també socials, perquè "no creen riquesa ni cap contribució en impostos, però provoquen moltes molèsties a la ciutadania". Per això, anticipa que desplegarà una política "preventiva" des de l'executiu autonòmic, en col·laboració amb el sector, per a plantar cara a la proliferació massiva de vivendes turístiques fraudulentes i que no es convertisca en "un problema" a la Comunitat Valenciana, ha dit, com ja ha passat en altres llocs.

Posarem tot el cos d'inspectors a registrar i repassar tots els webs de comercialització d'apartaments turístics

La consellera ha remarcat que la qüestió de l'economia submergida en els pisos turístics ha d'interpel·lar tots els actors: "Tots tenim responsabilitat en aquest puzle tan complex", ha assenyalat. Aposta per treballar conjuntament amb el sector hoteler i les empreses legals de lloguer, així com els ajuntaments i el veïnat per a poder consensuar una política de regulació d'aquest tipus de vivendes "que satisfaça a tots" i ha posat d'exemples els casos de Sant Sebastià, Portugal o el Japó. I ha avançat que des d'ara mateix es reforçaran les inspeccions: "Posarem tot el cos d'inspectors a registrar i repassar tots els webs de comercialització d'apartaments turístics, tot deixa rastre en internet". Segons ha dit, el punt de partida de les actuacions de vigilància serà actualitzar el registre de vivendes regularitzades segons la referència cadastral per a censar correctament tots els allotjaments que estan llogats legalment i diferenciar-los dels fraudulents.

Adeu a la taxa turística i novetats en el bo viatge

La responsable de la política turística valenciana s'ha felicitat per les bones dades que està tenint la campanya estival, que ha fregat el "ple tècnic" amb municipis per damunt del 93% com Calp o Altea, i ha destacat que ja hem superat les xifres anteriors a la pandèmia, corresponents al 2019. "Tota la temporada està sent tremendament positiva quant a volum d'activitat. Creiem que serà un any molt bo i segurament tindrem un dels millors estius turístics de la història", ha resumit. I la Generalitat aspira a créixer més, gràcies a la connexió aèria de València amb Nova York que s'està negociant per a 2024 o l'atracció de nous mercats, com l'asiàtic, a les destinacions del territori.

Creiem que serà un any molt bo i segurament tindrem un dels millors estius turístics de la història

A més, ha recordat que la taxa turística aprovada pel govern del Botànic serà història abans del pròxim 31 de desembre, quan es derogarà sense haver arribat a entrar en vigor —començava el 2024—. Montes ha subratllat que "cap ajuntament" havia sol·licitat posar-la en marxa i que la retirada d'aquest "impost" encobert és "una bona notícia" perquè, en cas contrari, "la imatge de la Comunitat Valenciana s'haguera vist molt controvertida".

La fins ara secretària general d'Hosbec ha avançat també que mantindrà el bo viatge, ferramenta que el govern de Ximo Puig va impulsar per a donar suport al sector turístic durant la pandèmia. Superada la covid-19, Montes aposta per reconvertir el programa el 2024 amb "lleugeres modificacions" per tal que servisca d'estratègia per a desestacionalitzar el turisme. Tot i que no ha especificat quins seran els canvis concrets, ha anticipat un augment del nombre mínim de dies d'estada o una rebaixa de l'import de la subvenció. Ajustos, ha dit, amb l'objectiu d'arribar a més beneficiaris i passar dels 35.000 actuals a 50.000 o inclús 60.000.

"Abandó" de Fira València

Durant l'entrevista, la titular d'Indústria i Comerç ha denunciat l'estat de deixadesa en què ha rebut el nou executiu de Mazón Fira València després del canvi de govern, totalment descapçat: "Ens hem trobat amb una fira completament abandonada, sense direcció", ha lamentat. Montes ha explicat que han hagut de nomenar el nou consell d'administració en ple estiu i "en temps rècord" i que aquest divendres es reuneix d'urgència per a decidir amb quina persona es cobrirà la direcció general del recinte firal. Ha recordat que aquest enclavament és referent a la Comunitat Valenciana i escenari d'esdeveniments tan importants com Cevisama, la Fira del Moble o el Mundial de Gimnàstica Rítmica. Per això, s'ha marcat com a repte "reflotar" l'ens, que factura només "el 10%" del volum de la Fira de Barcelona, tot i tindre un potencial semblant.

Atracció d'inversions i energies netes

D'altra banda, la consellera ha reiterat el suport del Consell a la factoria de Ford i a la megaplanta de bateries que Volkswagen instal·larà a Sagunt, i s'ha mostrat confiada que la rebaixa fiscal que promourà la Generalitat atraurà altres projectes empresarials d'alt valor tecnològic que voldran invertir a la Comunitat Valenciana. "Amb un marc fiscal més favorable, la Comunitat Valenciana serà molt atractiva, perquè aquesta mena d'empreses hi instal·len la seua producció", ha afirmat.

Finalment, Montes ha refermat l'aposta per les energies renovables per a avançar en la transició ecològica i ha assenyalat que encara queda marge de millora. "No podem promulgar una economia sostenible quan no som capaços de ser un gran productor d'energia neta com ho hauria de ser Espanya", ha advertit la responsable d'Indústria, que ha advocat per usar millor el potencial del Sol per a produir més energia verda perquè el nostre territori té moltes hores de llum de l'astre. "No ho estem aprofitant i ho hem de corregir", ha resolt.

També et pot interessar

stats