Montero insisteix que les rebaixes de penes per l’aplicació de la llei del "només sí és sí" són minoria

La ministra continua pensant que és possible arribar a un acord de reforma amb el PSOE que mantinga el consentiment en el centre

Imatge d'arxiu de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant un ple del Congrés
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant un ple del Congrés, en arxiu / Alberto Ortega (Europa Press)

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha insistit aquest dimarts que les rebaixes de condemnes a agressors sexuals en aplicació de la llei del "només sí és sí" són una minoria entre les sentències revisades, però ha reconegut que un sol cas exigeix una "resposta unitària" del Govern per a reformar la llei.

Així ha respost en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres després de conéixer-se que, segons dades provisionals que contempla el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), hi ha hagut almenys 646 rebaixes de penes a agressors sexuals, incloses 65 excarceracions.

Fonts jurídiques han informat que, en els cinc primers mesos de la vigència de la llei del "només sí és sí", i a falta de conéixer dades definitives perquè alguns tribunals autonòmics encara les han d’arreplegar, les audiències provincials han reduït 599 condemnes, els tribunals superiors 37 i el Suprem 10 de les 26 que ha revisat.

Montero, que ha garantit que treballarà "fins a l'últim segon" per a aconseguir una reforma consensuada en el Govern abans que el ple debata d'ací a una setmana la proposició de llei registrada pels socialistes en solitari, ha lamentat que el CGPJ no haja oferit encara dades completes, ja que falta per saber el nombre total de condemnes revisades, quantes no s'han rebaixat i quantes de les rebaixes són fermes.

En aquest context, ha reiterat que les revisions a la baixa "són una minoria" i que la major part dels jutges mantenen les penes imposades perquè s'està aplicant adequadament el dret transitori.

No obstant això, ha admés que encara que es tractara d'un sol cas, ja seria suficient per a donar una resposta a les víctimes i al conjunt de la societat. "I ha de ser una resposta unitària del Govern i de la majoria feminista, i ha de preservar el consentiment en el centre del Codi Penal", ha assenyalat.

Encara que no hi ha hagut avanços en les negociacions amb la part socialista del Govern en les últimes setmanes, ha insistit que, a parer seu, "l'acord és possible" i que s’ha de preservar el consentiment com a centre del Codi Penal, sense "donar-li oportunitat a la dreta i a l'extrema dreta de sumar els seus vots per a tornar al Codi Penal anterior". Un escenari en què diu que no vol ni pensar.

També et pot interessar

stats