Monedero nega que fera una factura falsa per a justificar el pagament de Neurona

La causa investiga el presumpte finançament irregular de Podem.

Monedero, Neurona
Juan Carlos Monedero a l'arribada aquest dilluns als jutjats de la plaça Castilla a Madrid / David Fernández (Efe)

El cofundador de Podem Juan Carlos Monedero ha negat aquest dilluns en arribar als jutjats que cobrara 26.200 euros de la consultora Neuron. Segons la policia, aquest moviment el va poder justificar amb una factura falsa. Monedero ha assegurat que està “tranquil”, encara que ha lamentat que aquesta investigació s'haja retardat en el temps: “M'haurien pogut demanar les coses fa sis mesos i ens hauríem estalviat aquesta despesa", ha afirmat.

S'ha referit així a l'obertura per part del magistrat d'una peça separada que va mantindre secreta durant cinc mesos, des de setembre del 2020 fins al mes de febrer passat, i en la qual s'emmarca l'informe policial que l'assenyala com a possible autor d'una factura falsa per a justificar que va rebre 26.200 de la consultora Neurona, contractada per a les eleccions d'abril del 2019.

Abans de Juan Carlos Monedero, ha accedit als jutjats Eric Alfredo Guerrero Márquez, àlies el Colibrí, per a declarar com a testimoni. Segons la investigació, es tracta de la persona que presumptament va redactar el contracte entre Neurona i la coalició Unides Podem per a les eleccions d'abril del 2019.

Guerrero ha assegurat que ell no té "res a veure amb els contractes, ni en la redacció ni en la signatura" perquè les seues funcions "no implicaven signar contractes", segons ha relatat als periodistes al final de la declaració. "No tinc coneixement que s'haja fet cap tipus de contracte irregular o il·legal", ha mantingut.

Presumpte finançament irregular de Podem

El cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero, ha comparegut com a imputat davant el jutge que investiga el presumpte finançament irregular del partit morat, per a donar compte dels més de 26.000 euros que va cobrar de la matriu mexicana de Neurona Comunidad mitjançant el que la policia ha descrit com una "factura falsa".

L'instructor Juan José Escalonilla va imputar Monedero després que la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) indicara en un informe que l'exdirigent de Podem va cobrar 26.200 euros de Neurona Consulting –la matriu mexicana de Neurona Comunidad– per suposats serveis de consultoria política que no hauria prestat. Els investigadors mantenen que l'única justificació d'aquest pagament seria una factura falsa.

Segons la UDEF, els diners els va rebre el 25 de gener de 2019, però el banc va bloquejar provisionalment el compte corrent de Monedero, a l'espera que justificara l'ingrés. Per a això el cofundador de Podem va entregar una factura amb data de 30 de desembre de 2018 per valor de 30.000 dòlars sota el concepte de "300 hores de consultoria presencial a Buenos Aires, Mèxic i Colòmbia".

Factura elaborada ad hoc

La UDEF creu que la factura va estar "elaborada ad hoc'" perquè "reuneix suficients indicis que fan pensar que es tracta d'una factura falsa". El jutge va adoptar els arguments de la UDEF concloent que "aquest document va ser elaborat ad hoc per a justificar l'ingrés en aquest compte bancari". "Indiciariament", va dir en una resolució del 17 de novembre. També conclou que el cofundador de Podem "va tindre relació amb la posterior fundació o constitució de la societat mercantil Neurona Comunidad i amb la presumpta contractació a aquesta per part de la coalició electoral Unides Podem".

Tant l'informe de la UDEF com la resolució figuren en el sumari de la peça separada i secreta que Escalonilla va decidir obrir al setembre per a evitar "interferències o manipulacions que puguen comprometre de manera greu el resultat de la investigació", sobretot "en relació amb els comptes bancaris, en poder-se realitzar nous moviments de cara a desvirtuar la finalitat i transcendència jurídica de moviments previs".

El Colibrí, l'encarregat dels contractes

També declararà aquest dilluns, encara que com a testimoni, Eric Alfredo Guerrero Márquez, àlies El Colibrí, a qui l'exresponsable de Compliment Normatiu de Podem, Mónica Carmona, va identificar com un treballador del partit i un "amic" de Monedero que s'hauria encarregat de redactar els esborranys dels contractes amb Neurona i amb ABD, una altra consultora contractada per a la campanya de 2019.

Aquest dilluns atestarà igualment José Miguel Almazán Domingo, el representant legal de Yugen Media, una empresa que –d'acord amb el relat de Carmona–, prestaria serveis similars a Neurona, per la qual cosa podria haver-se produït una duplicitat en el contractat del partit amb totes dues mercantils.

Els vídeos, de Neurona o de Yugen Media?

Escalonilla ha sol·licitat a la UDEF un altre informe per a determinar si alguns dels vídeos entregats per Podem com a obra de Neurona serien en realitat producte de Yugen Media, "principalment en relació amb els posteriorment publicitats a través de YouTube i altres xarxes socials". Al llarg de la investigació, Podem ha aportat al jutjat d'instrucció número 42 una sèrie de documents –arxius, fotografies o vídeos– que formarien part del treball que hauria realitzat Neurona.

El jutge ha demanat a la policia que analitze el material i ja ha rebut un informe de la Unitat de Ciberdelinqüència que estableix que la majoria dels arxius examinats –un total de 709 imatges, 304 vídeos i 69 documents– es van crear entre els mesos de març i abril de 2019 i en un horari americà, una cosa que la mateixa policia atribueix a la configuració horària dels dispositius amb els quals es van crear.

Neurona i les seues ramificacions

En aquests moments, les perquisicions judicials se centren en el contracte signat per Podem i Neurona Comunidad per 363.000 euros per tasques de consultoria política per a les eleccions generals del 28 d'abril de 2019, i que Escalonilla sospita que va poder ser un contracte simulat per a desviar diners dels comptes de Podem.

Des de desembre de 2019, quan l'exadvocat de Podem José Manuel Calvente va presentar la denúncia de la qual va partir el cas Neurona, el jutge ha arxivat diverses línies d'investigació, com les relatives a les obres de la nova seu de Podem o a les donacions de la Caixa de Solidaritat del partit. No obstant això, l'Audiència Provincial, en resposta a un recurs de les acusacions populars de Vox i Pro Lege, ha ordenat continuar investigant l'anomenada 'caixa B'.

La mainadera de Montero

Ara, arran d'un escrit presentat per l'exresponsable de Compliment Normatiu, Escalonilla ha acordat obrir procediments independents sobre els nous fets denunciats per aquesta, entre ells el suposat ús d'una empleada del partit i ara assessora del Ministeri d'Igualtat com a mainadera dels fills de la ministra, Irene Montero.

També et pot interessar

stats