La Fiscalia demana investigar Podem pels contractes amb la consultora Neurona

Observa “indicis racionals” d'un possible delicte en el contracte que va subscriure per a les eleccions del 28 d'abril.

El vicepresident segon del govern i líder de Podem, Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu
El vicepresident segon del govern i líder de Podem, Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

La Fiscalia de Madrid aprecia “indicis racionals” d'un possible delicte en el contracte que Podem va subscriure amb l'empresa Neurona Consulting per a les eleccions del 28 d'abril. D'aquesta manera, el ministeri públic ha demanat al jutjat d'instrucció 42 que únicament continue amb la part de la investigació referida a aquest contracte, al qual va al·ludir també el Tribunal de Comptes en un informe recent.

Sobre el contracte de Neurona, la Fiscalia observa l'existència “d'indicis racionals suficients de la perpetració d'un fet delictiu”. A més, rebutja el caràcter “prospectiu” de la investigació perquè no s'ha acreditat la justificació d'aquesta despesa resultant i perquè es tracta “d'una empresa creada ad hoc per a la prestació del servei”.

Així mateix, s'apunta que, de la informació bancària remesa, Neurona va efectuar abonaments en dates pròximes a les eleccions de 2019 a la mercantil de tecnologia digital Creative Advice Interactive amb seu a Dallas per un import total de 308.257 euros “quan les transferències de la coalició són manifestament superiors”. A més, ressenyen que si bé les despeses de Neurona són les normals de la prestació de serveis, no consten “despeses de personal, mitjans materials o locals” propis d'una activitat empresarial.

En aquest mateix escrit, es rebutja la petició de nul·litat d'actuacions plantejada pel partit liderat per Pablo Iglesias, que se sustentava en el fet que no constava l'enregistrament complet, per la qual cosa generava indefensió. De la mateixa manera, descarta l'obtenció il·lícita per part del denunciant de la documentació aportada a la causa atés que la seua relació laboral amb Podem “no empara el secret professional pel que fa a l'aportació de documentació relativa a qüestions internes del partit”.

Respecte a les altres qüestions denunciades per l'exadvocat del partit José Manuel Calvente, que van donar origen a l'obertura de la causa, el fiscal considera que algunes són “rumors, sospites o suspicàcies” mentre que per a la resta no existeixen indicis que demostren l'existència de fets delictius.

També et pot interessar

stats