La ministra Ribera defensa el Tajo-Segura, però adaptat “a la situació futura de l’aigua a Espanya”

La responsable de Transició Ecològica aposta per una solució dialogada i argumenta que les modificacions beneficiaran les dues conques

Alguns dels regants que es van manifestar a Madrid el passat dilluns per a exigir que es mantinga el cabal del Tajo-Segura
Alguns dels regants que es van manifestar a Madrid dilluns per a exigir que es mantinga el cabal del Tajo-Segura / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha defensat el transvasament Tajo-Segura, encara que advertint que “necessita ser millorat” i d’adaptar-se “a la situació present i futura de l’aigua a Espanya”. La ministra eixia així al pas de les protestes que han protagonitzat aquest dilluns a Madrid els regants del sud de la Comunitat Valenciana, de la regió de Múrcia i d’Andalusia i de les acusacions creuades de pràcticament totes les formacions polítiques i els governs autonòmics. 

Ribera qualifica d'"infraestructura essencial" el Tajo-Segura, "que contribueix a la seguretat hídrica" d'Espanya, i assegura que "no podem prescindir del transvasament". La responsable de Transició Ecològica, ha argumentat, a través de Twitter, que la modificació de les normes del transvasament que porta aigua de regadiu a la Comunitat Valenciana és “una modificació seria i rigorosa, que ajuda a gestionar els recursos hídrics de manera més intel·ligent, aplanant pics i evitant assolir situacions excepcionals la major part del temps”. 

A més, la ministra destaca que aquesta modificació del Tajo-Segura té l’aval del Centre d’Estudis Hidrogràfics, depenent del Ministeri de Transports, i intenta calmar els ànims dels regants molestos amb la reducció del cabal argumentant que els canvis en el transvasament beneficiaran a les dues conques, la de Castella-la Manxa i la d’Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana, i que “afavorirà volums similars amb una gestió més estable i regular”. 

El govern d'Espanya pretén reduir de 38 a 27 els hectòmetres cúbics del transvasament quan els nivells dels embassaments estiguen per davall dels 1.300 hectòmetres cúbics. Els regants de les comarques del sud i tots els grups parlamentaris de les Corts reivindiquen mantindre les condicions actuals del Tajo-Segura, de fet, representants del Consell i del PP van acompanyar els regants dilluns a Madrid. La ministra, per la seua banda, no va rebre els manifestants. 

A pesar dels plans del govern, Teresa Ribera ha defensat en Twitter el diàleg a tres bandes, entre administracions, usuaris del canal i regants, que des del seu punt de vista, “sempre ha sigut constant” en la gestió de l’aigua del Tajo. No obstant això, apel·la a mantindre’l, al llarg dels “mesos de treball intens” que “queden per davant” per a aprovar els nous plans hidrològics tenint en compte “la llei, les demandes de la població en les dues conques, el desafiament del canvi climàtic i la sentència que exigeix fixar un cabal ecològic al Tajo”. 

Al seu fil de Twitter, Teresa Ribera també recorda les iniciatives que ha dut a terme el seu departament per a aportar solucions complementàries a la reducció de l’aigua que arribarà a la Comunitat Valenciana i altres dues comunitats procedent del Tajo. 

En aquest sentit, Ribera apunta que s’ha duplicat la capacitat de la dessalinitzadora de Torrevella, un treball que ha permés recuperar “la capacitat equivalent al volum mitjà anual que arriba a Alacant del transvasament”, assegura la responsable de Transició Ecològica.

També et pot interessar

stats