Els regants d'Alacant, Múrcia i Almeria protesten a Madrid contra la reducció del transvasament Tajo-Segura

Roger Llanes ha remarcat des de la manifestació que la Generalitat defensarà el transvasament "per tots els mitjans que estiguen al nostre abast"

Manifestació dels regants a Madrid aquest dilluns
Manifestació dels regants a Madrid aquest dilluns / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Desenes de regants i agricultors procedents d'Alacant, Almeria i Múrcia es concentren ja a les portes del Ministeri per a la Transició Ecològica a Madrid per a exigir que no es retalle l'arribada d'aigua procedent del transvasament Tajo-Segura. Està previst que a aquest grup de concentrats s'unisca al llarg del matí una columna motoritzada de manifestants que ha eixit des del recinte firal d'Ifema, on han realitzat una casserolada contra les retallades al transvasament Tajo-Segura que ha proposat el Ministeri per a la Transició Ecològica.

No obstant això, l'eixida dels vehicles s'ha retardat perquè la Policia Nacional ha impedit que la caravana inicie la marxa i ha comunicat al Sindicat Central de Regants que els camions frigorífics no poden entrar en el passeig de la Castellana. Finalment, i després de negociacions, els agents han autoritzat que isquen 15 camions.

La protesta és la resposta a la pretensió del govern d'Espanya de limitar el traspàs d'aigua de 38 a 27 hectòmetres cúbics, quan els nivells dels embassaments estiguen per davall dels 1.300 hectòmetres cúbics. Una protesta que té el suport de la Generalitat. Tant des del Consell com des dels regants es considera que el transvasament és ara per ara irrenunciable.

Camions retinguts esperant l'atorització de la Policia Nacional per a participar en la caravana
Camions retinguts esperant l'atorització de la Policia Nacional per a participar en la caravana / À Punt NTC

Víctor Sigüenza, vicepresident de zona quart canal de ponent, dins de Regs de Llevant, ha destacat des de la manifestació a À Punt que "si no tenim el transvasament estem totalment morts". És per això que els regants esperen que el govern espanyol recapacite i ha demanat el suport dels polítics de la Comunitat Valenciana "per a defensar els regants, ja que l'aigua és de tots". A més, ha assenyalat que l'aigua dessalada que proposa el ministeri "costa quatre vegades més".

El secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha parlat amb Les notícies del matí des de Madrid i ha destacat que "el Consell està on ha d'estar, al costat dels regants d'Alacant, perquè el seu futur que depén del transvasament és també el nostre futur". Llanes ha remarcat que la Generalitat defensarà el transvasament per tots els mitjans que estiguen a l'abast.

Segons Llanes, el transvasament ha sigut durant els últims anys una infraestructura estratègica i "no podem sota cap argument, prescindir-ne ni acceptar cap reducció dels cabals que són necessaris per a la nostra economia, el nostre medi ambient i el nostre territori".

La Generalitat advoca perquè s'arribe a un consens amb una taula de diàleg en la qual es compte amb els usuaris i els regants principalment. A més, Llanes ha puntualitzat que la dessalació, que ja és una realitat, "ha de ser recurs complementari i addicional".

Caravana fins al Ministeri per a la Transició Ecològica

La protesta es fa en forma d'una caravana de vehicles que recorren, en aquests moments, el centre de Madrid fins a arribar al Ministeri per a la Transició Ecològica. No podran reunir-se amb la ministra Teresa Ribera que hui està a Toledo, però sí volen deixar clar que la dessalinització no és una alternativa.

Agrupats en el Cercle per l'Aigua fan una tractorada i una concentració reduïda, seguint les condicions marcades per la delegació del govern de Madrid, condicionades per la pandèmia. En acabar la concentració, cap al migdia, hi ha programada una performance de més de 100 persones amb plats buits i coberts, que protestaran amb camions i una recol·lectora, i distribuiran productes de l'horta.

L’ acte reivindicatiu d’aquest dilluns se suma a les nombroses protestes que des d'abril passat ha organitzat el Cercle per l'Aigua, el moviment que impulsa el Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (Scrats) i que aglutina tots els agents i sectors socials i econòmics afectats pels canvis legislatius previstos en el transvasament Tajo-Segura.

Opinions enfrontades

Si bé el govern central estima que la restricció beneficiarà "tant la conca cedent com la receptora" i que aquest canvi obeeix "estrictament" a una recomanació tècnica, els regants sostenen que les modificacions proposades perjudicaran el sector. 

Segons assegura el Cercle per l'Aigua, aquests canvis suposaran un "gran problema" per al sector agrícola d'aquesta zona, que aporta més de 3.000 milions d'euros al PIB espanyol i manté més de 106.000 llocs de treball directes. I també un problema per al proveïment del consum humà. 

Només a les comarques del sud, segons fons del Consell, els recursos hídrics procedents d’aquest transvasament permeten proveir d'aigua potable 35 municipis on viu gairebé el 60% de la població. "La subsistència de comarques com el Baix Segura, l'Alacantí o el Vinalopó, i poblacions com Alacant, Elx, Oriola i Torrevella depenen directament d’aquestes aportacions". 

Amb el suport del Consell i del Partit Popular

El Consell estarà present en la concentració convocada a Madrid a través de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i del secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes. Mireia Mollà ha assegurat que per a la Generalitat el transvasament Tajo-Segura és irrenunciable, ‘’està tècnicament avalat, justificat, està racionalitzat i compleix amb els valors ambientals i socioeconòmics’’.

Representants del Partit Popular de la Comunitat Valenciana també han confirmat que assistiran a la concentració, entre ells, la síndica del PP a les Corts, Eva Ortiz, i la vicepresidenta segona de la Diputació d'Alacant i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna. Ciutadans estarà representat pel diputat nacional per Alacant, Juan Ignacio López. 

També et pot interessar

stats