Els regants del sud clamen de nou contra els cabals del Tajo

Protesta simultània en 16 ciutats amb el lema "En el Llevant, sense transvasament, desert i atur"

Tractorada organitzada a Oriola (Baix Segura) per a protestar contra els cabals del Tajo

El Cercle per l'Aigua, que agrupa diferents organitzacions de regants de les comarques regades pel transvasament Tajo-Segura –ubicades al sud de la Comunitat Valenciana, a Múrcia i Almeria– ha convocat aquest dissabte nous actes de protesta simultanis en 16 municipis. Aquestes propostes se sumen a les iniciades el passat mes d'abril, com ja van anunciar que farien.

Es tracta d'unes mobilitzacions en rebuig a l'increment del cabal ecològic al riu Tajo, que proposa el Ministeri de Transició Ecològica, així com al canvi de regles d'explotació del Tajo-Segura que, en la pràctica, suposa la possibilitat de reduir de 38 a 27 els hectòmetres cúbics d'aigua mensualment transvasada del riu Tajo al Segura.

Cal destacar que la Comissió Central d'Explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura acaba d'autoritzar per al mes de maig un transvasament de 38 hm³, segons ha informat el Ministeri de Transició Ecològica (Miteco).

"En el Llevant, sense transvasament, desert i atur"

A la Comunitat Valenciana les concentracions d'aquest dissabte, amb el lema "En el Llevant, sense transvasament, desert i atur", han començat a la comarca del Baix Segura: a Oriola, Albatera i al Pilar de la Foradada. Els regants d'Elx, al Baix Vinalopó, també han eixit al carrer. Tots i totes, regants en defensa d'un transvasament que enguany ha complit 42 anys.

El portaveu del Cercle de l'Aigua i president del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (Scrats), Lucas Jiménez, ha recordat que el Ministeri "pretén augmentar cabals ecològics en alguns trams del Tajo, que no solucionaran els problemes mediambientals del riu perquè el que es necessita és una millor depuració de les masses d'aigua".

Jiménez també ha dit que aquestes retallades suposaran un problema no sols per al sector agrícola, ''que tant aporta al PIB amb els seus cultius, sinó també al proveïment perquè no oblidem que el transvasament també porta aigua per al consum humà".

El PP acusa el govern estatal d'atacar el medi ambient

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha donat suport a la defensa del transvasament del Tajo-Segura en la manifestació dels regants del Camp d'Elx. Mollà ha remarcat que el sector agrari valencià està sent atacat i que ha d’eixir als carrers, estar present en els mitjans i en l’agenda política. 

En aquesta línia, l’alcalde de la capital del Baix Vinalopó, Carlos González, ha manifestat que el seu equip de govern defendrà “a ultrança” allò que el transvasament representa per al municipi.  

El president de la Diputació d’Alacant i candidat a liderar el PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha criticat des d’Oriola les “retallades” del govern estatal en matèria hídrica. 

Mazón ha assegurat que la tractorada “històrica” d’aquest dissabte defensa també “més de 40 milions d’arbres”, que considera claus per a lluitar pel “present i futur de la nostra gent” i ha acusat els socialistes i els membres de Podem d’atacar el medi ambient. 

Concentracions a Múrcia i Almeria

A la Regió de Múrcia, les concentracions han tingut lloc a Cartagena, Santomera, Totana, Alcantarilla, Sangonera la Seca, Alhama, Ceutí, Mula, Llorca, Favanella, Pliego i Fortuna. Mentre que a Almeria se n'ha fet una a Huércal-Overa.

El transvasament Tajo-Segura ha estat sempre envoltat de polèmica des que va entrar en funcionament l'any 1979. La Generalitat ha reiterat el seu suport a aquesta obra hidràulica i ha manifestat un "rebuig frontal" a qualsevol canvi de les regles d'explotació que comprometa el proveïment d'aigua al sud de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar