Els grups de les Corts pacten demanar que s'asseguren els cabals del transvasament Tajo-Segura

Unides Podem s'ha desmarcat de la moció i reclama una revisió a fons del consum d'aigua en un context de canvi climàtic

Canal del tranvsasament Tajo-Segura
El canal del transvasament Tajo-Segura en una imatge d'arxiu / Unió de Llauradors (Europa Press)

El PSPV, Compromís, el Partit Popular i Vox han acordat adherir-se a una moció de Ciutadans que insta a suspendre qualsevol modificació abans de l'aprovació del Pla Hidrològic del Tajo i la possible incorporació de cabals ecològics, perquè "comprometen la viabilitat del transvasament Tajo-Segura". La moció també acorda establir una taula de diàleg entre els governs autonòmics, el central i "els diferents agents implicats per a negociar i consensuar qualsevol canvi que afecte les regles d'explotació actuals del transvasament, tenint en compte els criteris tècnics".

La moció s'aprovarà previsiblement aquest dijous sense el suport d'Unides Podem, que reclama replantejar el consum d'aigua i un debat més a fons sobre "l'impacte del canvi climàtic en els recursos hídrics", segons ha explicat la diputada Naiara Davó.

L'autor de la moció, el diputat de Ciutadans Emigdio Tormo, ha celebrat el consens majoritari, però ha retret el PSPV el "problema en les seues pròpies files", per la postura del president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page.

El text advoca per augmentar la seguretat i estabilitat de les aportacions hídriques al Segura que preveuen dels plans hidrològics de les conques del Tajo i el Segura, i del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic.

Així mateix demana realitzar "quantes inversions siguen necessàries" per a garantir l'aportació de recursos en escenaris de dèficit hídric, "accions tècniques i legislatives" per a aconseguir una rebaixa de les tarifes de l'aigua procedent de la dessalinització. També insta a informar les Corts del grau de compliment d'aquestes peticions en el termini de tres mesos.

També et pot interessar

stats