La taula de diàleg social reivindica el fons d’anivellament fins que es reforme el sistema de finançament

Consell, sindicats i patronal acorden reunir-se quatre vegades a l'any

Foto de família de la nova Mesa de Diàleg Social
Foto de família de la nova taula de diàleg social / GVA

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, la patronal valenciana CEV i dels sindicats CCOO i UGT han coincidit aquest dimarts en la necessitat de reclamar un fons d'anivellament mentre es reforma el finançament autonòmic, per a compensar a la Comunitat Valenciana pel seu infrafinançament. Així ho han assenyalat després de la constitució de la nova taula de diàleg social de la Comunitat Valenciana, on han acordat mantindre un mínim de quatre reunions anuals –tres ordinàries i una monogràfica sobre pressupostos– en lloc d'una com fins ara.

"El diàleg social avança", ha reivindicat Mazón, que ha aprofitat la trobada per a demanar anar "tots a la una" en la petició d'un fons transitori que anivelle les autonomies que estan infrafinançades mentre es reforma i poder deixar de ser "el fanalet roig". 

El cap del Consell, que ha agraït el suport dels agents socials, ha recordat que aquest dimecres es reuneix la comissió mixta Consell-Corts per a tractar el finançament autonòmic i en concret el fons d'anivellament, basat en informes rigorosos i no en "el xantatge a la resta d'espanyols, ni en els privilegis", sinó "en la justícia".

Mazón ha avançat que posteriorment es reunirà la plataforma Per un Finançament Just, amb presència dels partits, la patronal i els sindicats, així com les veus expertes valencianes que han fet els informes, per a tractar aquesta qüestió i aconseguir una sola veu política i social de manera que les reivindicacions valencianes "arriben al millor port possible".

Per la seua banda, la secretària general de CCOO-PV, Ana García, ha demanat que es traballe paral·lelament perquè "siga factible aquest nou model de finançament autonòmic i aquest quitament del deute". I el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, ha afirmat que és "una urgència" que hi haja una equiparació fins que es reforme un finançament autonòmic que en aquests moments és "radicalment injust".

Quant al president de la patronal CEV, Salvador Navarro, ha remarcat que és necessari el fons d'anivellament i ha instat a continuar lluitant per la quitació del deute, "una paraula que sona malament" però està justificada amb dades, perquè "prop del 70% del deute que tenim els valencians, la Generalitat Valenciana, és per culpa de l’infrafinançament".

Sobre el diàleg social, tant la patronal com els sindicats han reivindicat l’estabilitat en la Comunitat Valenciana. Mazón ha assenyalat que aquesta és una de les poques autonomies que tenen una taula d'aquestes característiques i ha demanat que "arrele i done fruits en polítiques concretes".

El Consell demana "justícia i equitat"

La portaveu del govern valencià i consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha reiterat en la roda de premsa posterior al ple del Consell l'exigència al govern d'Espanya que en els pressupostos del 2024 s'incloga ja un fons transitori que "ens equipare almenys a la mitjana quant a recursos financers que després puguen servir per a donar als valencians els serveis que es mereixen".

En aquest sentit, després de demanar "justícia i equitat", Merino ha lamentat que la reforma del sistema de finançament "per desgràcia, sembla que està lluny" perquè la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, "no està fent el seu treball i a més ens menteix respecte a aquest tema".

A més, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, de Vox, que ha comparegut amb Merino, ha recalcat que el que "el que no podem fer és deixar-nos avassallar per determinades comunitats" i ha exigit a l'executiu estatal que "reaccione adequadament i concedisca" el fons d'anivellament.

També et pot interessar

stats