Mazón diu que ara mateix no es planteja canviar zones de predomini lingüístic
El cap del Consell remarca que la Generalitat és "extremadament respectuosa" amb l'autonomia municipal, però matissa que esta qüestió requerix diversos estudis tècnics

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat este divendres que ara mateix no està damunt de la taula cap canvi en la zona de predomini lingüístic, com han demanat el PP i Vox a l'Ajuntament d'Alacant, i ha insistit que es tracta d'un assumpte que requerix una sèrie d'estudis tècnics.
El debat ha cobrat força arran d'una iniciativa aprovada pel consistori alacantí a proposta de Vox i amb els vots dels populars, en què reclamen eliminar la ciutat de la zona de predomini lingüístic valencià i declarar-la castellanoparlant. En un acte des d'Alacant, Mazón ha dit respectar la iniciativa dels diferents ajuntaments perquè la Generalitat "ha de ser extremadament respectuosa" amb l'autonomia municipal i amb les declaracions que cada municipi puga posar en marxa, en al·lusió a esta moció institucional que està dirigida a les Corts.
El cap del Consell ha manifestat que no veu contradicció en les diferents postures que ha adoptat el PP en diverses institucions. Sense anar més lluny, la Diputació d'Alacant, que demana mantindre la capital alacantina com a zona de predomini valencià. Mazón ha assenyalat: "El que sí que veig és un gran canvi a la ciutat d'Alacant, ja que per primera vegada les mares i els pares poden triar la llengua vehicular dels fills". Això abans no ocorria, ha dit, abans de recordar que ell mateix no va poder fer-ho. Ara és possible "gràcies a la llei de llibertat educativa", ha remarcat.
Sobre el canvi de zona de predomini lingüístic, ha assegurat que per a això són necessaris estudis tècnics i sociològics que en estos moments "no estan sobre la taula".
A la Comunitat Valenciana, canviar una àrea de predomini lingüístic de castellà a valencià o viceversa requerix dur a terme un procediment administratiu i legal complex, basat en criteris objectius i dades demogràfiques, i l'ha d'aprovar la Generalitat.