Mazón, després de conéixer el repartiment de fons del govern central: “La batalla acaba de començar”

“Ens volen donar un bany de realitat quan els qui han estat ocultant-la són ells”, ha denunciat el president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, intervé en un ple de les Corts de novembre
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, intervé en un ple de les Corts de novembre / Flickr Corts

“La batalla acaba de començar”. És l'opinió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, després de conéixer la intenció del govern després del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d’aquest dilluns, on el Ministeri d'Hisenda va comunicar que les comunitats autònomes l’any que ve rebran quasi un 15% més del sistema de finançament i el seu objectiu de dèficit serà del 0,1%.

El cap del Consell lamentava que l’executiu espanyol haja donat “unes indicacions generals tard i malament” a les autonomies. A parer seu, això posa de manifest “una molt mala previsió” perquè “no ha assumit la seua responsabilitat” de proporcionar les seues previsions econòmiques amb temps suficient perquè aquestes pogueren elaborar els pressupostos autonòmics d’acord amb els plans de l’executiu central. Mazón es pronunciava en aquests termes en una entrevista en la cadena COPE, on li han demanat la seua valoració sobre la reunió que van mantindre aquest dilluns els responsables del ministeri amb les comunitats autònomes.

És sorprenent que es negue que hi ha un tracte bilateral amb el separatisme català quan l'única comunitat que no va vindre ahir és la que està menjant a part Carlos Mazón - President de la Generalitat

“Ens volen donar un bany de realitat quan els que han estat ocultant-la són ells”, ha denunciat el president de la Generalitat. Així mateix, Mazón ha qualificat de "sorprenent" que "es negue que hi ha un tracte bilateral amb el separatisme català, quan precisament l'única comunitat que no hi va vindre ahir és la que tot el món sap que està menjant a part". Tot, encara que "el que diu el govern català no té res a veure amb el que està dient la ministra", puntualitzava.

D’altra banda, i pel que fa a la incidència del repartiment de fons estatals en el pressupost de la Generalitat per a l’any que ve, Mazón considera que l’executiu de Sánchez podria haver comunicat que s'imposava la senda fiscal o el dèficit zero abans de presentar els comptes autonòmics de l’any que ve. En aquest sentit, el president ha assenyalat que les Corts han elaborat "a cegues" els pressupostos.

Finançament autonòmic

Quant al finançament autonòmic, que no es va abordar en el Consell de Política Fiscal i Financera, Carlos Mazón ha assenyalat que "el model de finançament autonòmic no és una batalla d'esgrima entre presidents autonòmics" i ha criticat que "el govern està fent absència absoluta de responsabilitat respecte a l'assumpte més important que té".

Mazón ha defensat que el Govern d'Espanya és qui “ha de posar damunt de la taula una proposta i qui ha de treballar la igualtat i la justícia entre els territoris”. En aquest sentit, afegia que "els diferents territoris tenim la nostra pròpia personalitat, la nostra pròpia configuració, les nostres pròpies característiques. És evident, i li envie una salutació des d'ací, que Alfonso Fernández Mañueco parlarà del pes específic i del cost que efectivament té la dispersió, o l'Espanya buidada. I és evident que jo parlaré del pes específic que té el concepte poblacional i sobretot l'Espanya superpoblada". També ha assenyalat que estan "disposats a abordar això i a treballar-ho amb un límit, que és Espanya".

Mazón ha asseverat que "una part important del dèficit que té la Comunitat Valenciana és pel sistema de finançament", encara que també ha culpabilitzat el govern del Botànic, a qui ha atribuït "una molt mala gestió”.  

També et pot interessar

stats