Sánchez proposa crear una comissió de treball per a negociar el finançament autonòmic

Aquest tema és una prioritat també per al govern valencià, que ha alertat que no baixarà la guàrdia per aconseguir una reforma del sistema

Pedro Sánchez vol abordar el finançament autonòmic en la reunió amb Feijóo / À Punt NTC

El president del govern, Pedro Sánchez, ha oferit al líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, una comissió de treball per a negociar temes d'Estat, on el finançament autonòmic serà el primer punt de l'orde del dia. Aquest tema és una prioritat també per al govern valencià, que ha alertat que no baixarà la guàrdia per aconseguir una reforma del sistema, ja que la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada, si bé la reunió encara no té data.

"Hi ha tres temes fonamentals a l'inici de la legislatura. En primer lloc, el sistema de finançament autonòmic", anunciava el cap de l'executiu fa uns dies. Aquesta és la gran assignatura pendent del govern d'Espanya amb les comunitats autònomes i la nostra és, de fet, la principal damnificada.

El sistema de repartiment de diners està caducat des del 2014, i de manera recurrent, la reforma ha entrat en l'agenda política. La ministra d'Economia, Maria Jesús Montero, va assegurar durant l'any 2020, quan ja ostentava aquesta cartera ministerial, que el seu compromís era "disposar d'un esquelet bàsic del model". Compromisos que no han arribat enlloc, però que ara són "deures inexcusables" per al govern d'Espanya. Per això, el cap del Consell, Carlos Mazón, ha assegurat que no es vol moure "en el terreny de les especulacions" i ha demanat "certeses" al govern central. 

Mentre que Sánchez ha assegurat que aquesta mesura serà "aplicable i extensible a totes les comunitats", des del PP valencià han explicat que el canvi "és prioritari", perquè "el nostre territori acumula un deute que supera els 57.000 milions d'euros, on dues terceres parts deriven de l'infrafinançament", segons ha denunciat el partit.

Per part seua, Feijóo assegurava en la investidura que la Comunitat Valenciana havia de tindre un model "just" i ja es va mostrar favorable a "fer front a aquest debat".

Actualment, i d'acord amb el model de finançament autonòmic vigent, cada valencià rep 233 euros menys que la mitjana espanyola, segons l'últim informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada.  

També et pot interessar

stats