Mazón assegura la continuïtat dels projectes pendents en memòria democràtica: "No venim a incomplir la llei"

Presidència de la Generalitat assumeix les competències en el nou Consell i es compromet a "respectar" les resolucions "fermes" del govern anterior, com la que blinda més de 400 exhumacions del franquisme

Mazón, envoltat de simpatitzants del PP a Xàtiva, aquest dimarts
Mazón, envoltat de simpatitzants del PP a Xàtiva, aquest dimarts / Twitter: @PPCV

Presidència de la Generalitat assumirà des d'ara les competències en memòria democràtica que ostentava l'exconsellera Rosa Pérez Garijo durant el mandat del Botànic, segons consta en el reglament orgànic i funcional (ROF) publicat aquest dilluns. Una matèria en què han quedat diversos projectes pendents, entre altres, les més de 400 exhumacions que la dirigent d'Esquerra Unida va adjudicar abans de deixar el càrrec perquè quedaren blindades i que ara ha d'executar el nou govern PP-Vox. La presència del soci ultra, amb un discurs contrari a les polítiques de memòria històrica, havia alçat dubtes sobre la continuïtat d'aquest tipus d'iniciatives, però el president del Consell, Carlos Mazón, ha garantit que el seu executiu les portarà a terme amb "seguretat jurídica".

"Complirem la llei i respectarem les resolucions que ja són fermes i venen del passat", ha dit Mazón. El dirigent popular està aquest dimarts de visita a Xàtiva, que viu un dia gran amb l'inici de la fira. Preguntat específicament per la continuïtat dels projectes pendents en memòria democràtica, s'ha compromés a tirar-los avant d'acord amb la legalitat i en el marc de l'estat de dret. "No venim a incomplir la llei ni a reformar tot el que ve del passat" ha dit, en referència a les resolucions ja aprovades pel govern tripartit que compartien PSPV, Compromís i Unides Podem. Ha deixat, clar, però, que si escau "una reflexió en el futur" per a replantejar aquests assumptes, s'abordarà "buscant el màxim consens".

Segons l'organigrama del nou Consell, la Direcció General de Transparència i Participació, dirigida per José Salvador Tárrega, serà l'encarregada de gestionar les polítiques del Consell en matèria de memòria democràtica. Un departament que s'emmarca en el paraigua de la Secretaria Autonòmica de Relacions Institucionals i Transparència que condueix Santiago Lumbreras, una persona molt pròxima a Mazón. Entre els fils pendents que hauran de reprendre estan fins a 421 excavacions de fosses de víctimes de la guerra civil espanyola i la dictadura franquista, repartides entre Castelló, Alacant i Paterna, que va aprovar Pérez Garijo.

"Dificultats extraordinàries" en Educació

Durant la visita a la capital de la Costera, Mazón no ha volgut entrar en polèmiques respecte als problemes que està tenint la Conselleria d'Educació per l'adjudicació de places del professorat de cara al curs 2023-2024. Una situació que afecta vora 15.000 docents —majoritàriament d'educació secundària i formació professional— i que el departament liderat per José Antonio Rovira ha atribuït a problemes informàtics i a una mala praxi del govern del Botànic. "No vull entrar en lluites sobre de qui és la culpa o no, però en aquests dos mesos en funcions ho podrien haver deixat d'una manera més adequada", ha amollat, en referència a l'equip predecessor. El president popular ha lamentat les "dificultats extraordinàries" que s'ha trobat el seu equip en alguns àmbits, com l'educació, després del traspàs de poders per al canvi de govern, i ha assegurat que treballaran per a tindre "el millor inici de curs possible". "Hem d'estar a l'altura de les circumstàncies", ha declarat, per a afegir després que "seria molt desagradable haver de detallar algunes de les sorpreses" que s'ha trobat el nou executiu.

També et pot interessar

stats