La Fira torna a convertir els carrers de Xàtiva en un formiguer de visitants

Centenars de venedors munten les seues parades, com s'ha fet des del segle XIII per privilegi de Jaume I

Desenes de parades prenen l'Albereda de Xàtiva per a complir amb una tradició centenària
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 d'agost 2023 - 06:30 Actualitzat: 15 d'agost 2023 - 15:53

Una albereda on els cabassets, els joguets, els cuirs i els gaiatos es mesclen amb l’aroma a formatges o adob a Xàtiva. La capital de la Costera torna, des d’aquest dilluns a la nit fins al dia 20 a complir amb una tradició que estén als carrers des de l'any 1250, per privilegi del rei Jaume I, la de la fira.

Als afores de la ciutat, tampoc no falta una altra tradició que, tot i minvada en les últimes dècades, es manté any rere any, la de la Fira del Bestiar, oberta des de dilluns.

Un espectacle amb la intervenció de la soprano Ainhoa Arteta va donar aquest dilluns a la nit el tir d’eixida a una àmplia agenda d’activitats que s’allargarà durant tota la setmana. Aquest dimarts, jornada festiva, milers de visitants, molts vinguts de les comarques veïnes, aprofitaven per a complir amb aquesta visita obligada del calendari festiu, coincidint amb la treva que estan donant aquests dies les temperatures extremes.  

Cartell de "complet" als hotels i restaurants

La Fira de Xàtiva, convertida en punt de venda ineludible per a molts venedors que hi arriben fins i tot d'unes altres províncies, és l'esdeveniment que congrega més visitants a la ciutat al llarg de l'any.

De fet, Pilar Barberà, de l'oficina de turisme de la ciutat, reconeixia davant de les càmeres d'À Punt que els allotjaments de la ciutat es troben al cent per cent d'ocupació tota aquesta setmana. Pel que fa als restaurants, trobar taula buida als de l'Albereda és tota una loteria, com apuntava Barberá. Els establiments hotelers de la ciutat treballen a destall aquests dies, doblant o triplicant torns d'esmorzars, dinars o sopars.

A més de les parades d’elements ben diversos —des de ventalls, fins a productes alimentaris, de decoració, llibres o ferreteria— i les atraccions, els homenatges a Bruno Lomas o Nino Bravo, el concert d’Auxili, Cactus i Colomet divendres, l’actuació de Fangoria o l’homenatge a Mecano són alguns dels actes que encara atrauran més assistents a Xàtiva durant els pròxims dies. 

La Fira de Xàtiva convidarà tradició i inclusió. De fet, ha programat una jornada dedicada al col·lectiu amb Asperger i Trastorns de l'Espectre Autista (TEA), que preveu unes hores sense soroll en la fira. Així mateix, hi ha un espai, Estima’m bé, on la gent jove pot rebre informació per a aprendre a tindre relacions de parella sanes i evitar conductes masclistes. 

També et pot interessar

stats