Marzà carrega contra el bipartit PP-Vox: "Van en contra dels valencianoparlants"

El portaveu adjunt de Compromís en les Corts reitera que portaran l'ampliació del port de València als tribunals i que els ministres de Sumar votaran no al projecte

L'exconseller d'Educació i portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Vicent Marzà / À Punt NTC

El portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Vicent Marzà, ha carregat aquest dilluns durament contra els pressupostos de la Generalitat, els primers de l'executiu bipartit PP-Vox que presideix Carlos Mazón, i les polítiques que pretenen implementar en matèria educativa i cultural. En una entrevista en Les notícies del matí, el també exconseller del ram en el govern del Botànic ha acusat el seu successor al capdavant d'Educació, José Antonio Rovira, de perjudicar l'alumnat valencià i la igualtat d'oportunitats amb la reforma de la llei de plurilingüisme per a suprimir l'obligatorietat d'estudiar la llengua en zones castellanoparlants. "El PP i Vox van en contra dels valencianoparlants i els xiquets i les xiquetes. Van en contra de la possibilitat que fills de famílies castellanoparlants puguen aprendre valencià i tinguen aquest dret garantit en les escoles. Van en contra del professorat, posant-se en com han de desenvolupar la seua tasca", ha lamentat.

Què té de roín que els xiquets i les xiquetes aprenguen valencià? Que algú m'ho explique

El diputat autonòmic de Compromís ha afirmat que el que fa el Consell amb les seues polítiques és posar damunt la taula "una voluntat ideològica d'amagar el valencià" i els ha acusat de fomentar l'"autoodi" a la llengua. "Què té de roín que els xiquets i les xiquetes aprenguen valencià? Per què no diu [el conseller Rovira] que s'estan imposant les matemàtiques? Igual que s'ensenyen les matemàtiques, s'ensenyen les llengües i el valencià", ha opinat.

Un conseller de Cultura no pot anar retallant ideològicament contra els professionals i perseguint aquells que pensen diferent

En la mateixa línia, Marzà ha criticat durament la política cultural implementada pel vicepresident i conseller de Cultura, Vicente Barrera, començant per la destitució de responsables d'institucions com el Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, i la supressió d'ajudes aquella part del sector que combrega amb una ideologia diferent. "Un conseller de cultura no pot retallar ideològicament contra els professionals i perseguir aquells que pensen diferent. El senyor Barrera ha posat la lupeta pels pressupostos i ha eliminat tota referència a País Valencià, Joan Fuster o Escola Valenciana. Això no és un conseller de cultura, és un conseller de censura", ha lamentat.

Contra l'ampliació del port de València

D'altra banda, el portaveu adjunt de Compromís en les Corts ha tornat a qüestionar la necessitat d'executar les obres d'ampliació del moll nord del port de València i ha reiterat que la coalició valenciana portarà l'actuació als tribunals si finalment s'aprova dimarts en el Consell de Ministres, com pretén el govern espanyol. Marzà ha advertit que l'ampliació del recinte suposarà "una pèrdua de llocs de treball" i tindrà "una afectació greu" en la salut de les persones i el medi ambient, posant en perill paratges com l'Albufera de València. "A infraestructures que no són necessàries, en Compromís diguem no.

El PSOE ha de pensar si vol tindre estabilitat per l'esquerra o tindre en contra els valencians i les valencianes

En aquest sentit, ha criticat el suport del PSOE al projecte i ha recordat que això suposa votar iniciatives en el mateix sentit que la dreta del PP en el Congrés. Preguntat per la postura dels ministres de Sumar en la reunió del gabinet de Pedro Sánchez que se celebrarà demà, Marzà s'ha mostrat convençut que s'hi oposaran —encara que el projecte tirarà igualment avant gràcies a la majoria socialista— i ha remarcat que fins ara el Grup Plurinacional liderat per la vicepresidenta Yolanda Díaz "ha votat en conseqüència amb el que Compromís ha marcat en l'agenda valenciana". Dit això, ha convidat els socialistes a fer una reflexió sobre els seus aliats: "El PSOE ha de pensar si vol tindre estabilitat per l'esquerra o tindre estabilitat contra els valencians i les valencianes".

L'exconseller no ha volgut aclarir encara quin serà el sentit del vot dels dos diputats de Compromís en el Congrés als pressupostos generals de l'Estat, però ha recordat que el seu partit no forma part del govern estatal i que, per tant, sols donaran llum verda a les iniciatives incloses en els eixos de la majoria progressista que sustenten a Pedro Sánchez en la Moncloa.

També et pot interessar

stats