Compromís, Esquerra Unida i Podem critiquen el PSOE pel suport a l'ampliació del port de València i exigeixen parar-la

La Comissió Ciutat-Port convoca una protesta cívica contra l'actuació coincidint amb la visita del ministre de Transports, Óscar Puente, al recinte portuari

Vista del port de València des de la platja del Saler
Vista del port de València des de la platja del Saler / lunamarina (Shutterstock)

L'expectativa generada per la visita del ministre de Transports, Óscar Puente, al port de València anunciada per a aquest dijous caldeja els ànims polítics en l'esquerra. S'especula que podria ser l'escenari triat per a confirmar l'aprovació l'ampliació de la infraestructura, un projecte que està encallat en la mesa del Consell de Ministres des de principis del 2023 i al qual s'oposen els socis progressistes del PSOE. Compromís i Esquerra Unida han carregat aquest dimecres contra el principal partit del Govern espanyol, que comparteix coalició amb Sumar, i li han retret que ahir donara suport al Congrés a una proposició no de llei del PP favorable a l'actuació.

La diputada de Compromís Àgueda Micó, integrada en el Grup Plurinacional Sumar, criticava durant el debat el posicionament del PSOE, partit amb què compartiren executiu durant la legislatura passada a la Comunitat Valenciana. Llançava un dard directe als socialistes valencians: "No hem entés mai que els nostres socis de govern defenguen els interessos del gran empresariat", ha manifestat l'exsecretària general de Més Compromís, que ha retret als de Pedro Sánchez que posen "la mar i l'horta al servei de l'enèsima multinacional mentre se'ls ompli la boca parlant de progrés". "L'Albufera de València va morint a poc a poc i vosaltres, diputats socialistes, podeu sentenciar-la de mort", va amollar des del faristol.

Aquest dimecres, Compromís ha tornat a expressar la disconformitat amb l'actuació en el port valencià a través d'un missatge difós en la xarxa social X. Per a això han aprofitat una publicació anterior del ministre Puente, en què alerta sobre la velocitat "preocupant" amb què avança el canvi climàtic. "La "velocitat molt preocupant" és també amb la que heu votat amb el PP per a ampliar el port de València en plena emergència climàtica", li han contestat. Tot seguit, reiteren la petició al govern espanyol perquè no aprove "aquest atac" al litoral valencià.

En aquesta línia s'ha pronunciat també el diputat d'Esquerra Unida Nahuel González, que ha titllat l'ampliació de "projecte del segle passat que mai hauria d'estar debatent-se". El diputat del Grup Parlamentari Plurinacional de Sumar ha remarcat el suport d'aquest a la Comissió Ciutat-Port i s'ha compromés a "estar al carrer i a les institucions defensant València davant l'especulació".

D'altra banda, Podem, que ja no té cap representació parlamentària a les Corts, però sí cinc diputats en el Congrés, ha tornat a exigir a l'executiu estatal que paralitze el projecte d'ampliació i ha qüestionat la capacitat tant de Sumar com de Compromís per a "parar els peus" als plans del PSOE. En declaracions als mitjans a les portes del Congrés, la secretària d'Acció Institucional de la formació, María Teresa Pérez, ha reprotxat que ahir s'aprovara una PNL del PP favorable a l'extensió del port valencià amb suport dels socialistes, després d'acceptar-se una esmena que precisava que la nova terminal nord ha de ser mediambientalment sostenible. La dirigent morada ha reprovat els del puny i la rosa per unir els seus vots als de la dreta en la cambra baixa a favor d'escometre una ampliació rebutjada per més de 170 organitzacions socials.

Pérez ha avançat que Podem, integrat ara en el Grup Mixt, ha registrat una sèrie de preguntes parlamentàries en les quals vol saber si l'executiu pensa prendre mesures per a revertir els efectes negatius en matèria mediambiental que detecten en l'ampliació portuària, perquè molts col·lectius ecologistes han alertat que destruirà l'entorn natural de l'Albufera i es generarà més contaminació. Per això, ha fet una crida a la mobilització civil i demana al ministre de Transports que es posicione contra el projecte.

Puente serà rebut a València amb una protesta, convocada a les 11:00 hores per la Comissió Ciutat-Port al costat de l'Edifici del Rellotge. "Fem-li veure el rebuig social a l'ampliació", assenyala la publicació difosa en les xarxes socials.

També et pot interessar

stats