PP i PSOE donen el suport al Congrés a l'ampliació del Port de València

El partit que presideix Feijóo accepta una esmena de modificació presentada pels socialistes a la proposició no de llei (PNL) en favor d'aquesta actuació

Una imatge aèria del port de València
Una imatge aèria del port de València / Autoritat Portuària de València

PP i PSOE han donat suport aquest dimarts de vesprada a l'ampliació nord del Port de València al Congrés dels Diputats, mentre que la portaveu adjunta de Compromís, Àgueda Micó, ha advertit als socis socialistes que, si persisteixen en aquesta actuació, comptaran amb els vots en contra de Sumar a aquest projecte "en totes les institucions" i, a més, acudiran als tribunals.

El PP ha acceptat aquesta vesprada una esmena de modificació presentada pel PSOE a la proposició no de llei (PNL) subscrita pels tretze diputats populars valencianes de suport a l'ampliació nord del Port de València. Així, al text inicial del PP, en la qual es demanava al Congrés dels Diputats que instara el Govern a donar suport a l'ampliació nord del Port de València "com a element estratègic per a l'economia i competitivitat de la ciutat de València, de la Comunitat Valenciana i d'Espanya" i amb la moció socialista s'afig: "tenint en compte que es tractarà d'una terminal mediambientalment sostenible i neutra en termes d'emissions". A més, també demanen que "com més prompte millor, el Consell de Ministres procedisca a l'autorització de la licitació de les obres".

La diputada popular Belén Clots, encarregada de defendre la iniciativa, ha assenyalat que és "inversemblant que aquesta ampliació seguisca paralitzada per una decisió política, no tècnica" i ha confiat que la visita del ministre de Transports, Óscar Puente, aquest dijous al Port de València, siga per a "dir que per fi donaran llum verda a l'ampliació que tant necessitem".

Així mateix, s'ha dirigit a Compromís i ha assenyalat a la seua portaveu: "Ja hem vist com ha regalat els vots de la investidura a Sánchez i sí que han aconseguit que l'ampliació del port de València seguisca paralitzada, no sé per quant temps". De totes maneres, ha assenyalat a Águeda Micó que "el mèrit d'aquesta paralització és també d'alguns dels seus companys de bancada, com són el senyor Rufián o la senyora Nogueras —de Junts—, que també tenen molt interès en el fet que aquesta ampliació es paralitze, perquè pensen que li anirà millor al port de Barcelona".

El PSOE acusa el PP de difondre una faula

Per part seua, el diputat socialista Vicent Sarrià ha justificat la presentació d'aquesta esmena perquè el PP "va fer córrer una faula, una més de les que ens tenen habituats: que aquest projecte estava condicionat pels pactes d'investidura". "És evident que això no és així, perquè el Govern ha estat clarament en aquesta línia de garantir la sostenibilitat del projecte i aquesta esmena deixa clar el nostre compromís, però millora tècnicament una proposició que no era necessària", ha argumentat Sarrià. Així, ha recordat que l'ampliació ja es va debatre en l'última legislatura i "en tot moment" la posició del seu grup va ser "nítida i clara" a l'hora de considerar-la "una actuació estratègica clau".

"La conseqüència de no comptar amb la terminal nord del port de València seria perdre trànsit marítim en favor d'altres ports", ha advertit. A més, ha destacat que el projecte "està condicionat a tota una sèrie de prescripcions ambientals a realitzar per l'autoritat portuària de cara a la regeneració de les platges de la costa". "En definitiva, estem davant un projecte estratègic per a la Comunitat Valenciana i per a Espanya, per a la modernització i la sostenibilitat del transport mundial", ha postil·lat.

Micó exigeix la retirada del projecte

Per contra, la portaveu de Compromís en el Congrés, Àgueda Micó, ha exigit la retirada "immediata" del projecte i ha exhortat els seus socis socialistes a "sentenciar-lo de mort". "Si persistiu en l'ampliació, comptàreu amb els vots en contra de Compromís i de tot el Grup Parlamentari Plurinacional de Sumar i ens veurem també en els tribunals", ha advertit.

"Heu de decidir si esteu a favor dels treballadors del port, al costat dels valencians, de la seua qualitat de vida i de la defensa dels nostres espais naturals o si esteu, al contrari, al costat de PP i Vox amb la pressió especulativa, amb la destrucció de llocs de treball i amb la depredació del nostre territori", els ha qüestionat.

En aquest sentit, ha apuntat que no exigeixen "res" al PP perquè saben quines són "les seues lògiques", però sí que exigeixen al PSOE, que "pensen de quin costat volen estar" perquè és "indecent" que defenguen un projecte amb "aquests costos mediambientals, socials i econòmics, i amb l'únic objectiu que MSC puga moure contenidors de forma més barata".

També et pot interessar

stats