El Marroc anuncia que enguany tampoc hi haurà operació Pas de l'Estret des de ports espanyols

Sí que permetrà l'arribada d'alguns vaixells des de França i Itàlia i sempre amb doble PCR per a detectar possibles contagis de coronavirus

La Comunitat Valenciana participa amb diferents operacions d'eixida i arribada d'embarcacions dels ports de València i Alacant als d'Algèria
La Comunitat Valenciana participa amb operacions d'eixida i arribada d'embarcacions dels ports de València i Alacant amb destinació o origen Algèria / Arxiu (Europa Press)

El govern marroquí ha anunciat que no acceptarà trasllats des de ports espanyols, per la qual cosa enguany tampoc hi haurà operació Pas de l'Estret. No obstant això, i com va fer l'any anterior, sí que permetrà l'arribada d'alguns vaixells des de França i Itàlia i sempre amb doble PCR per a detectar possibles contagis de coronavirus.

La decisió de Rabat es produeix enmig d'una crisi bilateral provocada per l'acolliment a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali per "raons humanitàries", ja que havia contret el coronavirus. Segons Rabat, això ha revelat "la connivència" d'Espanya "amb els adversaris del regne per a soscavar la integritat territorial del Marroc", en referència al líder del Polisario i a Algèria, el principal valedor dels primers.

El govern de Rabat ha assegurat que els ciutadans que vulguen tornar aquest estiu a casa podran fer-ho per França o per Itàlia, però no pels passos espanyols, que tradicionalment són els més concorreguts. La suspensió del pas de l'Estret afectarà molt negativament l'economia de les companyies navilieres que cada any traslladen més d'un milió i mig de passatgers.

Així, només estaran habilitats per a l'arribada de viatgers des de territori europeu els ports de Sète (França) i Gènova (Itàlia). "A més de la prova PCR presentada en l'embarcament, els viatgers se sotmetran a una altra prova a bord per a garantir la màxima seguretat sanitària", ha destacat el govern marroquí.

Més de 750.000 vehicles per les carreteres valencianes el 2019

La Comunitat Valenciana canalitza gran part de l'operació Pas de l'Estret per les seues carreteres. El 2019, abans de la pandèmia, 760.215 vehicles van utilitzar l'AP-7 en direcció als ports d'eixida cap al nord d'Àfrica. Des del port de València van eixir 7.782 vehicles i 23.798 passatgers cap al port de Mostaganem (Algèria), i des d'Alacant, 9.829 vehicles i 35.136 passatgers en direcció als ports algerians d'Orà i de Mostaganem.

La delegada del govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha assenyalat que "estan preparats" per a l'operació Pas de l'Estret. Calero ha afegit que Alacant té "molta experiència" en aquesta operació i estan a l'espera de l'autorització per part del Ministeri d'Interior amb el qual treballen de manera coordinada.

Vols a partir del 15 de juny

El comunicat publicat pel Marroc reflecteix a més una flexibilització de les condicions per a entrar al país per via aèria després de constatar un descens en el nombre de casos de coronavirus, per la qual cosa permetrà reprendre els vols des de i cap al Marroc a partir del 15 de juny.

A més, el govern marroquí publicarà dos llistats de països en funció dels indicadors de casos i variants del coronavirus. En la llista A estaran els països amb indicadors positius respecte al control de la situació epidemiològica, atenent les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), entre els quals hi ha Espanya. Els viatgers procedents d'aquests països poden tindre accés al territori marroquí si tenen un certificat de vacunació i/o un resultat negatiu de PCR amb data d'almenys 48 hores abans d'entrar al país.

La llista B és una "llista restrictiva" de tots els països que "estan experimentant una dispersió de variants o l'absència d'estadístiques precises sobre la situació epidemiològica". En aquesta hi ha països com Algèria, l'Argentina, Camerun, Cuba, l'Índia, Indonèsia, Letònia, Níger, el Pakistan, Sudan, Sud-àfrica, Ucraïna o Veneçuela, entre altres. Els viatgers d'aquests països "han d'obtindre autoritzacions excepcionals abans de viatjar, presentar una prova PCR negativa amb data d'almenys 48 hores abans d'entrar al país i després sotmetre's a un aïllament mèdic de deu dies".

També et pot interessar

stats