El Marroc cancel·la l’operació Pas de l'Estret per la Covid-19

El govern espanyol assegura que estan preparats si el Marroc obri les fronteres.

Vehicles en cua al port d'Alacant, una de les imatges de l'Operació Pas de l'Estret.
Vehicles en cua al port d'Alacant, una de les imatges de l'Operació Pas de l'Estret.

El Marroc ha suspés l’operació Pas de l’Estret, amb la qual facilita el retorn organitzat dels residents a l’estranger per a les vacances d’estiu. El ministre marroquí d'Afers Estrangers, Nasser Bourita, ha justificat la mesura per la impossibilitat de planificar adequadament la migració anual –que en circumstàncies habituals comença a preparar-se a l’abril amb els països de trànsit– per la crisi sanitària.

Tot i que Bourita ha especificat que la cancel·lació afecta estrictament les activitats culturals i festives que acompanyen l'operació Marhaba (com es coneix al Marroc), a efectes pràctics la decisió manté enlaire les vacances de milers de marroquins residents a l’estranger.

El ministre ha condicionat la possibilitat d’aquest trasllats a quatre factors: que el Marroc reòbriga les fronteres (que continuen tancades); les mesures sanitàries dels països de trànsit; la situació sanitària nacional i internacional; i el protocol sanitari que es decidisca per a tot el que ingresse en el país. En l’actualitat, aquest protocol implica almenys nou dies de confinament i dos tests PCR.

Fernando Simón: “Ens han fet un favor”

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simon, ha lloat la decisió de les autoritats marroquines, la qual ha qualificat de “molt prudent” i sobre la qual ha dit que “beneficia Espanya”, un dels principals països de trànsit. “Ens han fet un favor”, ha arribat a dir durant la roda de premsa d’aquest dilluns per a actualitzar les dades sobre la Covid-19.

Espanya, preparada si el Marroc obri les fronteres

Per la seua banda, la ministra d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, Arancha González Laya, ha afirmat que si el Marroc obrira les seues fronteres i "hi haguera ciutadans marroquins que volgueren, de manera més individual, tornar al seu país" aquest estiu, "Espanya està preparada per a aquest trànsit de ciutadans".

Laya ha explicat que la situació és que "de moment les fronteres del Marroc continuen tancades" fet que, al seu judici, és "un exercici de responsabilitat del Marroc envers la situació al seu país". No obstant això, ha assegurat que Espanya i el Marroc han estat en "contacte estret" per a coordinar-se i preparar-se "de la millor manera possible per al que poguera ocórrer".

També et pot interessar

stats