Mariano Rajoy acusa el PSOE de passar de la socialdemocràcia al Frankenstein i al populisme

L'expresident popular ha acusat el partit de Sánchez d'ocupació de les institucions, polarització i amenaces a mitjans i jutges

Mariano Rajoy intervé a les jornades “Memòria i Legat de la Transició”
Mariano Rajoy intervé a les jornades Memòria i Llegat de la Transició / Ana Escobar / Efe

L'expresident del govern Mariano Rajoy amb el PP (2011-2016) ha assegurat este dimecres que el PSOE ha passat “de la socialdemocràcia al Frankenstein del 2018” i, d'ací, “al populisme”, després que Espanya visquera durant més de 40 anys “els seus millors temps en temps de democràcia, llibertat i progrés social”. Ho ha dit durant les Jornades Memòria i Llegat de la Transició, organitzades per la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, per on també ha passat l'excap de l'executiu José María Aznar.

L'antic líder popular ha defensat la Constitució de 1978, un text que uneix “la democràcia liberal i els consensos”, els dos “grans encerts” de la democràcia espanyola, segons ha dit, ja que proporciona “estabilitat” i “grans acords polítics, que són un gran antídot davant la polarització”.

Per contraposició, Rajoy ha criticat diverses lleis de l'executiu, entre elles la coneguda com a llei del només sí és sí” i l'aprovació de la llei d'amnistia, i ha acusat el PSOE d'“ocupació de les institucions”, “polarització” i “amenaces a mitjans i jutges”. Per a l'expresident del govern, el PSOE també “ha trencat amb la Transició i la política de grans acords nacionals”.

L'exdirigent del PP ha dividit el món entre els aliats occidentals, com els Estats Units, el Japó, o Europa, “on hi ha democràcia, mercat i protecció social”; la Xina, “que no té ni democràcia ni protecció i capitalisme agressiu” i “els BRIC, amb el Brasil, Egipte, que no són democràcies liberals i totes destil·len tuf antioccidental”, ha manifestat. Així, Rajoy ha afirmat que “convé saber qui són els aliats d'Espanya, perquè no són ni Maduro, ni el grup de Puebla de dictadors sud-americans”, sinó “les democràcies liberals”.

Per tot això, ha demanat continuar treballant per a “enfortir els principis democràtics” i insistir en la separació de poders, ja que “el poder judicial interpreta la llei, l'aplica i només se sotmet a la llei”, i apel·lar als consensos. Sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial, ha assegurat que espera que es produïsca prompte. “Ací continuen, esperem que no siga pels segles dels segles, perquè seria el reconeixement que hi ha coses que no canviaran”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats