Aznar defensa les lleis de la Concòrdia del PP i Vox: "Tot el que sone a concòrdia em pareix bé"

L'expresident popular declara que durant el seu govern ja van indemnitzar totes les víctimes "sense distinció"

L'expresident del govern espanyol, el popular José María Aznar
L'expresident del govern espanyol, el popular José María Aznar / Rober Solsona / Europa Press

L'expresident del govern José María Aznar s'ha pronunciat este dilluns a València sobre les lleis de concòrdia impulsades pel PP i Vox a diverses autonomies, incloent-hi la Comunitat Valenciana. Ha assegurat que “tot el que sone a concòrdia” li “sona bé”. Ho ha fet durant les jornades Memòria i Llegat de la Transició, organitzades per la Universitat CEU Cardenal Herrera, en les quals ha incidit en el fet que “reescriure la història és el més absurd que es pot fer" i ha animat a “interpretar-la correctament i no a manipular-la”.

Aznar ha dit que l'assumpte de la memòria democràtica el “cansa un poc” i ha recordat que, el 21 de novembre del 2002, el PP va impulsar una moció per la qual “es condemnava l'alçament militar del 1936, es reparaven els danys a les víctimes del franquisme i s'impulsaven ajudes per a recuperar persones desaparegudes”.

L'expresident popular també ha assegurat que van ajudar a totes "sense distinció" i ha criticat "una part de l'esquerra, que pateix una indigència intel·lectual molt gran i, cada quinze dies, ha de furgar entre les restes de Franco perquè si no, no poden viure”. Precisament l'ONU va publicar un informe en el qual alerta que esta norma pot incórrer en l’obligació que té l’estat de “garantir la preservació de la memòria històrica de greus violacions de drets humans”. 

Aznar també ha qüestionat si hi ha algun dirigent de l'esquerra que haja “condemnat el colp socialista sobre la Segona República el 1934” i ha reivindicat que el PP ho ha “demostrat en el diari de sessions, no en una notícia falsa”. Aznar ha afirmat tindre la memòria "estupendament en forma" i ha afirmat que "la Transició es va fer exactament per a mirar al futur, això és el que hem de tornar a aconseguir". A més, ha defensat els seus huit anys de govern, període en què va mantindre “l'esperit de la Transició”.

Aznar, de cara a la proposta de Sánchez sobre l’estat palestí: “No es pot reconéixer, no existeix”

Aznar també ha opinat sobre “els desitjos” del cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, de reconéixer Palestina. L’expresident popular ha afirmat que “l’estat palestí no existeix” i, per tant, “no es pot reconéixer”. A més, ha afirmat que si es creara este estat palestí, governaria Hamàs, a qui “Palestina li importa un rave i l’única cosa que vol és organitzar un califat, expulsar Israel i, per tant, els Estats Units i al món occidental”, ha criticat.

Aznar ha assegurat que “una cosa són els desitjos i una altra, la política”. De fet, ha afirmat que desitjaria que hi haguera “dos estats” i “dos pobles que visquen en convivència”, i que inclús li semblaria bé que Israel i Palestina es reconegueren mútuament. Segons l’expresident del govern, Palestina no reconeixerà Israel i, per tant, “no és possible”. Per a ell, si Israel “no acabara la seua operació terrestre a Gaza, amb les menors víctimes possibles, i fora derrotada, els problemes del sud d’Europa serien molt més importants dels que existeixen ara”.

També et pot interessar

stats