Morant, satisfeta pel pronunciament de l'ONU: "És la constatació que la llei de concòrdia blanqueja el franquisme"

La líder del PSPV i ministra del govern espanyol carrega contra la iniciativa legal "infame" de PP i Vox, que comença a tramitar-se hui a les Corts i que "vulnera els drets humans"

MORANT
La líder del PSPV, Diana Morant, atén este divendres 'Les notícies del matí'

Diana Morant, secretària general del PSPV i ministra de Ciència del govern d'Espanya, s'ha mostrat visiblement satisfeta este divendres en Les notícies del matí, pocs minuts després de conéixer-se un informe de les Nacions Unides que avisa que les lleis de concòrdia que PP i Vox pretenen aprovar en diverses autonomies, entre estes la Comunitat Valenciana, atempten contra la legislació sobre drets humans. "És la constatació del que hem dit els socialistes i el govern espanyol des que vam conéixer les mal nomenades lleis de concòrdia. Són lleis que, per primera vegada en el nostre país blanquegen el franquisme i arriben a comparar i igualar un sistema democràtic amb una dictadura", ha advertit en els micròfons de la ràdio d'À Punt.

La política gandienca ha sigut molt contundent contra la proposició de llei, que precisament comença hui formalment la tramitació parlamentària a les Corts i s'emmarca en la bateria legal de cinc iniciatives que els socis del govern valencià registraren al març per a replantejar el pes del valencià en l'ensenyament i reformar la radiotelevisió autonòmica, entre d'altres. Així, ha carregat contra la futura llei de concòrdia, que derogarà la de memòria democràtica impulsada pel Botànic el 2017, i ha reiterat que els socialistes faran una esmena a la totalitat perquè el nou projecte no va "en concordança amb la legislació estatal" sobre memòria històrica.

Són lleis infames que no tenen res a veure amb la societat valenciana i espanyola, que volen reparar el dany fet a les víctimes

Morant s'ha referit a les iniciatives legals que han presentat PP i Vox en diverses autonomies, com ara Castella i Lleó o Aragó, com a "lleis infames que no tenen res a veure amb la societat valenciana i espanyola, que el que volem es reparar-los el dany fet". En el cas concret valencià, ha censurat que la llei promoguda per les dretes a les Corts, que estén l'abast a les víctimes del terrorisme d'ETA i l'islàmic, "tracta d'invisibilitzar unes víctimes específiques d'una violència específica, que va ser la dictadura". "Constatem que s'estan vulnerant drets humans", ha alertat la ministra socialista, qui ha recriminat que l'articulat del text "torna a revictimitzar les víctimes i les culpabilitza de la dictadura, del colp d'estat i de la Guerra Civil".

La líder de l'oposició al Consell bipartit PP-Vox ha explicat, a més, que ahir va mantindre la primera reunió oficial amb el president, Carlos Mazón, i va demanar-li que no tirara avant esta norma. "Em va sorprendre com sembla estar de còmode governant amb Vox i la defensa que fa de la llei. [Mazón] està convençut que vol tirar-la avant i a mi em sembla una mala notícia per als ciutadans", ha lamentat Morant, que ha avisat que el PSPV utilitzarà "totes les ferramentes democràtiques" disponibles perquè no s'aprove.

Jo no puc donar suport a un govern del PP que es dedica a destruir drets i llibertats

L'endemà de la trobada amb el cap de l'executiu valencià, la secretària general del PSPV ha aclarit que va acudir al Palau de la Generalitat com a "la líder d'una oposició constructiva", però ha deixat clar que no allargarà la mà a Mazón si no trenca abans amb el partit d'extrema dreta. "Jo no puc donar suport a un govern del PP que es dedica a destruir drets i llibertats dels valencians i les valencianes. Damunt de la taula no hi ha cap proposta en la línia d'avançar", ha lamentat.

I ha retret al cap del Consell que reclame al PSPV que li oferisca "estabilitat" per a un govern del PP que "ha vingut amb la intenció de derogar el sanchisme i el ximisme", cosa que a parer seu suposa "tirar arrere molts drets conquistats". Com a exemples ha esmentat l'increment del salari mínim, actualment en 1.134 euros, i la reforma laboral. "Si té un problema de governabilitat perquè el seu únic soci possible és Vox això no és problema dels valencians, és problema de Mazón. Però ell ho fa extensiu als valencians i les valencianes per haver incorporat a la ultradreta per primera vegada en les institucions valencianes", ha criticat.

També et pot interessar

stats